WOERDEN – José van Den Helder woont in de Woerdense verlaat met haar atelier ‘Helderkunst’ aan huis. Naast het schilderen geeft ze ook workshops aan beginnende schilders en begeleidt ze sinds kort ook schildervakanties.

Hoe bent u begonnen met schilderen?

“Toen ik tussen de 10-12 jaar was, eigenlijk nog heel jong, vond ik tekenen al erg leuk. Daarna heb ik me er een hele tijd niet meer mee bezig gehouden. Toen ik ongeveer 25 jaar was en inmiddels al een baan had, heb ik het tekenen weer een beetje opgepakt. Ik realiseerde me toen dat het toch iets was wat ik wel heel graag wilde gaan doen. En dat is eigenlijk een beetje de start geweest:

Ik kreeg toen namelijk voor mijn verjaardag, van mijn ouders: een schildersezel, een paar tubes verf, een paar kwasten en een schilderdoek. En daar heb ik mijn echte eerste olieverf schilderij mee gemaakt. Toen ik dat gedaan had was er tegelijkertijd een expositie in het stadsmuseum in Woerden, van Alexander Rosemeier. En dat is een late Haagse schoolschilder. Ik heb dat eerste olieverfschilderijtje dat ik toen gemaakt had, daar naar die expositie mee genomen. Want ik dacht, dat is een echte schilder waar ik aan kan vragen of hij vindt dat ik talent heb. Dat zei die uiteindelijk niet maar hij nodigde me wel uit om bij zijn huis in Leiden langs te komen waar die me van alles zou laten zien en alles zou vertellen over schilderen. En dat heb ik toen gedaan en dat was heel erg leuk. Vervolgens ben ik lekker zelf aan de gang gegaan met zijn adviezen en tips.”

Hoe heeft u van uw hobby uw beroep gemaakt?

“Op een gegeven moment maakte ik veel schilderijen en gaf ik ook wel eens wat weg, ook bijvoorbeeld op een verjaardag. Dus dan gaan mensen zien wat jij maakt. En toen kreeg ik al vrij snel schilderopdrachten van mensen. Dan krijg je op een gegeven moment naamsbekendheid en ga je ook meer durven. En toen heb ik eens meegedaan met een expositie en toen werd mijn werk verkocht. En dan krijg je wel het gevoel dat je goed bezig bent. Dat neemt niet weg dat je meer kan leren, ik leer nog steeds. Maar mensen waarderen het werk en genieten ervan. En ja, dat zijn dingen waarvoor je het blijft doen.”

Hoe komt u aan inspiratie voor uw schilderijen?

“Ik krijg van heel veel dingen inspiratie. Voornamelijk van de natuur, dus ik ben ook heel veel buiten. Ik woon namelijk in de weilanden, tussen het riet, met de koeien en molens. Dan ga ik met mijn fototoestel op pad en dan leg ik die sfeer en die kleur vast en kan het zomaar zo zijn dat dat een reden is dat ik er een schilderij van ga maken. Ik kan natuurlijk niet altijd buiten werken, als het niet te hard waait en regent dan schilder ik liever buiten. Maar ik maak soms wel foto’s om dan het schilderij in de atelier af te maken.”

Wat zou u beginnende kunstenaars als tip meegeven?

“Niet opgeven! Als je vast loopt moet je proberen iemand op te zoeken die je verder kan helpen. Soms kan diegene er voor zorgen dat je weer tot nieuwe inzichten komt. Ook zijn er heel veel Youtube-filmpjes met uitleg en voorbeelden en dan kan het wel eens helpen om te kijken hoe andere schilders het doen. Natuurlijk moet je gewoon lekker gaan schilderen, veel uren maken. Als het je doel is om ook kunstenaar te worden, ga er dan ook voor. Het is niet nodig om talent te hebben, als er interesse is, dan is het te leren.”

Wat zijn uw toekomstplannen?

“Ik hou me daar niet mee bezig, ik leef erg bij de dag: het komt zoals het komt. Ik heb nu leuke exposities, ik heb leuke mensen waar ik les aan geef en als er morgen iets op mijn pad komt wat goed voelt, dan ga ik de uitdaging aan!”

Meer weten? Kijk op: http://www.helderkunst.nl/