WOERDEN – Vaak gaan kinderen rond deze tijd van het jaar met vuurwerk experimenteren en spelen. Zij weten helaas niet altijd wat de gevolgen zijn van hun eigen acties. Daarom willen de basisscholen in Woerden hier alert op zijn met behulp van Stichting Halt.

Tijdens de vorige jaarwisseling zijn er landelijk 482 slachtoffers van vuurwerk geregistreerd. 135 van deze slachtoffers waren kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Volgens VeiligheidNL kunnen scholen hier een verandering inbrengen. “Vuurwerk mag sowieso de school niet in. Stichting Halt komt elk jaar uitleg geven over vuurwerk aan de kinderen. Zij geven dan een cursus om de jeugd goed te informeren over vuurwerk en wat de gevolgen zijn”, aldus Teun Hol, conciërge van basisschool de Regenboog. Birgitte Ackermans van basisschool de Kring bevestigt dat Stichting Halt ook bij hun school langskomt om verhaal te doen over vuurwerk.

Stichting Halt voorkomt en bestraft jeugdcriminaliteit. Stichting Halt is dit jaar al op honderden scholen in het hele land geweest om voorlichting te geven over overlast rond de jaarwisseling vertelt Eveline Huisman, medewerkster bij Stichting Halt. “De titel zegt het al een beetje, wij gaan voornamelijk in op de overlast tijdens bepaalde situaties. Wij gaan de jeugd niet vertellen dat zij geen vuurwerk mogen afsteken. Zij vinden het leuk om vuurwerk af te steken. Wij vertellen ze dat ze rekening moeten houden met de omgeving. Zo leren wij ze ook hoe ze kunnen omgaan met groepsdruk”, aldus Huisman.

Stichting Halt wil ook de jeugd inzicht geven in het gevolg van hun daden. “Zo moet je bijvoorbeeld als je een prullenbak opblaast naar stichting Halt en moet je een boete betalen en je excuses aanbieden“, vertelt Huisman. De stichting geeft op verschillende scholen een kennisquiz. Deze quiz bevat vragen over vuurwerk, bijvoorbeeld hoe je illegaal vuurwerk herkent.

Door deze voorlichting hopen de scholen dat kinderen meer weten over vuurwerk en dat zij beter gaan nadenken over het afsteken van vuurwerk. Als er toch nog een paar leerlingen vuurwerk mee proberen te nemen naar school worden er maatregelen getroffen door de scholen. “Het wordt besproken in de groep, wij bespreken namelijk vaak van dit soort situaties met een hele groep. Stel dat het alleen meenemen van het vuurwerk is en ze niks hebben afgestoken, dan hebben wij het er met elkaar over. Op het moment dat er iets gevaarlijks gebeurt, dan worden de ouders benadert”, vertelt de medewerkster van basisschool de Kring.

Gelukkig komt het op beide scholen bijna nooit voor dat kinderen vuurwerk meenemen. “Kinderen nemen geen vuurwerk mee en het wordt gelukkig ook niet afgestoken op school”, vertelt Teun Hol opgelucht.