Na drie jaar van hard werken als commissielid van de ChristenUnie-SGP, is Hugo Bulk op de tweede plaats van de kandidatenlijst geplaatst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. “Ik vind het een hele eer.”

Hugo Bulk heeft ook voor zijn tijd als politiek actief lid niet stil gezeten. Van de reisbranche naar Gevangenenzorg Nederland en uiteindelijk naar een rol in de politiek. Hoe is dat zo gekomen?

“Gemeentepolitiek is geen vast beroep, dus heb ik een vaste baan en ben ik daarnaast bezig met de politiek. Ik ben communicatieadviseur voor Gevangenenzorg Nederland. Dat is mijn dagelijks werk. Hiervoor heb ik een aantal jaar in de reisbranche gewerkt, in verschillende marketingfuncties. Maar momenteel werk ik dus als communicatieadviseur voor Gevangenenzorg Nederland. Dit is een vrijwilligersstichting, waar vrijwilligers op bezoek gaan bij gedetineerden, ex-gedetineerden en ook bij familie daarvan. Het is heel wat anders dan de reisbranche, maar ik vind het mooi om voor hen te mogen werken.”

Waarom heeft u gekozen voor de baan bij de Gevangenenzorg Nederland?

“De reisbranche was een hele leuke periode, maar ik was uiteindelijk toch op zoek naar iets waar je meer kunt betekenen voor de mens en meer kunt doen dan alleen met commerciële zaken bezig zijn. Je doet eigenlijk hetzelfde werk, maar je werkt voor een andere doelgroep. Je kunt iets op een andere manier betekenen voor de mensen.”

Hoe bent u in de politiek gekomen?

“Als je politiek actief bent, wil je natuurlijk zoveel mogelijk van je standpunten en ideeën verwezenlijken. Alleen zomaar iets veranderen, gaat in de politiek niet gebeuren. Dat kan best lang duren. Eén van mijn redenen is ook om iets terug te doen voor de maatschappij, voor de woonplaats waar ik nu al jaren met veel plezier woon en gebruik maak van het mooie dat Woerden biedt. Maar een andere reden is ook omdat de politiek heel erg leuk is. Dat je iets voor elkaar kan krijgen, dat je iets kan realiseren voor de samenleving vanuit mijn christelijke levensovertuiging.”

Waar gaat uw aandacht naar uit als politiek actief lid?

“Wat ik heel belangrijk vind is dat de mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben, die wat kwetsbaarder zijn, dat je die kunt helpen.”

U staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst, hoe vindt u dat?

“Dat vind ik een hele eer en daar ben ik ook blij mee. Het is een waardering vanuit de leden en vanuit het bestuur. Het maakt duidelijk dat ze jou als politiek actief lid zien zitten. Het schept verwachtingen en dat is goed, dat geeft ook de uitdaging.”

Heeft u de afgelopen maanden iets extra’s gedaan wat gezorgd heeft dat u op de tweede plek terecht ben gekomen?

“Het was wel een verrassing, omdat ik vrij nieuw ben. Aan de andere kant ik heb de afgelopen drie jaar wel als commissielid meegedraaid in de fractie, dus ik heb op die manier wel al ervaring op gedaan en zaken weten te realiseren.”

Wat voor thema’s heeft u bijvoorbeeld weten te realiseren?

“Wat wij op de kaart hebben weten te zetten is dat er meer aandacht is voor mensen die met relatieproblematiek te maken krijgen. Als je in het begin daar aandacht aangeeft, dan voorkom je erger. Je voorkomt grote problemen met kinderen, die er vaak de dupe van worden, school, huisvestiging en uitkeringen. Ook hebben we de discussie aan weten te kaarten van wat nu precies participatie is. Zoveel mogelijk mensen naar werk begeleiden of zoveel mogelijk mensen actief krijgen en houden. Of dat nu via vrijwilligerswerk is of iets anders. Dat gesprek gaan we in Woerden met elkaar voeren. Dat heb ik weten te realiseren.”

Als u in de gemeenteraad komt, wat zijn uw plannen voor Woerden? Wilt u wat veranderen?

“In Woerden gaat er heel veel goed. Dat blijkt uit alle plannen en dingen die er gebeuren, het gaat met een heleboel mensen goed. Maar er zijn natuurlijk altijd dingen die beter en anders kunnen. Wat ik heel belangrijk vind is dat Woerden een dementievriendelijke gemeente wordt. In Nederland is tegenwoordig het beleid dat iedereen zo lang mogelijk thuis moet blijven wonen, maar hoe ga je daar mee om als gemeente en hoe ga je ervoor zorgen dat deze mensen niet tussen wal en schip vallen? Daar wil ik echt voor gaan in de komende periode.

In Woerden speelt nog steeds de mogelijke gaswinning, maar dat moeten we echt niet gaan doen. Er zijn zoveel andere duurzame mogelijkheden en daar moeten we voor gaan. Daar mag de gemeente wat mij betreft ook in investeren om dat voor elkaar te krijgen. In Groningen was er afgelopen week ook weer een aardbeving en we willen niet dat, dat in Woerden gaat gebeuren.”

Hoe kijkt u terug op 2017?

“Voor ons als CU-SGP fractie was het een goed jaar. In Woerden hebben we momenteel een bestuursakkoord en dat heeft gewerkt, maar het is goed dat de verkiezingen eraan komen en dat we weer gaan werken aan een stabiele periode. Wij gaan ervoor.”