De Kult Kompagnie heeft na drie keer op rij te zijn genomineerd, de cultuurprijs gewonnen.

Een warm welkom bij binnenkomst: dienbladen gevuld met glazen rosé staan voor de gasten klaar, de twee podia zijn sfeer opgemaakt, er is de mogelijkheid om live getekend te worden door Woerdense (strip)tekenaar Mathijs Wansink en er staat een overvloed aan dienbladen met culinair hoogstaande hapjes klaar. Na een korte soundcheck wordt de avond officieel geopend door Michiel van de Burgt, de presentator van de feestelijke avond. Om gelijk de toon voor de rest van de avond te zetten opent hij onder pianobegeleiding van singer-songwriter finaliste Sophie de Bruin de avond met een lied over Woerden.

De uitreiking van de cultuurprijs vindt voor het eerst plaats in het Rie Theater. Na het vorig groots aangepakt te hebben door het te organiseren in de Pretfabriek, is er dit jaar gekozen voor een meer sfeervolle en intiemere aanpak. Dit wordt bevestigd door Hendrik-Jan Wansink, voorzitter van de Cultuurprijs Woerden. “We hebben bewust gekozen voor een intiemere sfeer dit jaar. Wij zijn als organisatie trots dat het hier gevierd mag worden.’’

Nadat presentator van de Burgt het programma van de avond bekend heeft gemaakt, is het tijd voor de eerste act van de avond. Sterre Verschoor gaat voor het publiek optreden. Na een introductie vol lof en bewondering, kijkt het publiek afwachtend Sterre haar kant uit. Hoewel ze onder menig Woerdenaren al bekend lijkt te zijn  -afgaand op het enthousiaste applaus dat bij haar aankondiging plaatsvindt- lijkt men alsnog verrast door haar zangkunsten. Daar waar je op de achtergrond voorheen nog wat stemmen en gelach achterin de zaal hoorde, lijkt nu vrijwel iedereen aandacht te hebben voor Sterre en haar compagnon Siebe Poels. Laatstgenoemde heeft net als Sterre de ambitie om naar het conservatorium te gaan en begeleidt haar deze avond met zijn gitaar. Ze zingt twee nummers, die worden gevolgd met een nog enthousiaster applaus dan bij haar aankondiging.

De avond kent een druk schema: het is alles behalve slechts een prijsuitreiking. Er is ruimte gemaakt voor acts van Woerdens  (zang)talent, de juryleden kondigen de genomineerden aan en deze aankondiging wordt vervolgd met een pitch van de betreffende genomineerde. Op deze manier krijgen zij de kans om het publiek te tonen wat zij het afgelopen jaar hebben gedaan om deze nominatie te verdienen, en wat er de komende tijd gaat gebeuren.

Na een diepzinnig gedicht van café-eigenaar en ras Woerdenaar Erik Thuis en een optreden van Sophie de Bruin waarmee ze net als haar collega Sterre Verschoor het publiek tot een luid applaus dwingt, krijgt de avond een verrassende wending: eigenaar van het Rie Theater Marcel Fokker gaat zijn zangkunsten tonen. Na een aantal korte vragen van presentator Michiel van de Burgt, bekent Fokker een beetje zenuwachtig te zijn. “Dit is de eerste keer dat ik hier ga optreden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik best wel zenuwachtig ben, dus sleep me er doorheen!’’ Al snel blijkt dat Fokker zijn zenuwen nergens voor nodig waren, het publiek lijkt zijn nummers te waarderen. Verschillende gasten lijken zelfs enigszins verbaasd op te kijken, mogelijk omdat ze hem voor het eerst op deze manier zien.

Voor de finalisten komt het moment van de waarheid steeds dichterbij. Genomineerd dit jaar zijn Kult Kompagnie, Het Kunstpark, Mariette van Slagmaat en Gerrit Luidinga. Luidinga is vanwege gezondheidsproblemen niet aanwezig op de uitreiking. Voor de Kult Kompagnie is het de derde nominatie, de vorige twee nominaties brachten geen prijs. Voor de keuze van de winnaar van de Cultuurprijs 2017 is een jury opgesteld. De juryleden hebben naar verluidt allen het recht om op één van de vier te stemmen, om op die manier tot een uiteindelijke winnaar te komen.

“Het is tijd voor het officiële deel van de avond” zegt Michiel van de Burgt. De bekendmaking van de winnaar is aanstaande. De eer is aan Sterre Verschoor. Ze warmt het publiek met haar inleidende verhaaltje alvast op. Sterker nog: ze laat stiekem een beetje doorschijnen wie de prijs mee naar huis gaat nemen. “Waar de voorgaande jaren de keuze tot een winnaar voor de jury nog wel eens een lastige kwestie was, is de jury dit jaar unaniem. De winnaar verdient het dit jaar echt, na de zoveelste nominatie.” Voor de mannen van Kult Kompagnie klinkt dit als muziek in de oren. Hoewel ze uiterst hun best lijken te doen om niet al een gat in de lucht te springen, verraadt hun lichaamstaal hun gevoelens. Ze kijken elkaar met glinsterende oogjes aan en gaan alvast wat dichterbij elkaar staan. Sterre is inmiddels aan het einde van haar qlimax: “De winnaar van de Cultuurprijs Woerden 2017 is Kult Kompagnie!’’  De mannen knuffelen elkaar, schreeuwen het uit en worden bedolven onder de confetti: drie keer is scheepsrecht voor de mannen van Kult Kompagnie.