“Elke maand houden wij hier, in het gebouw de Plint de wijkvergadering. Daarin hebben we altijd wel een grote opkomst, maar zo’n grote opkomst als vanavond hebben we nog nooit gehad.” Begint voorzitter van het wijkplatform, Theo Streng, het politieke wijkcafé in het Schilderskwartier.

Vanavond beantwoorden alle politieke partijen die in Woerden aan de gemeenteraadsverkiezingen mee doen, binnen drie minuten, twee belangrijke vragen. Wat hebben ze de afgelopen vier jaar voor de wijk gedaan en wat willen ze er de komende vier jaar gaan veranderen?

Per drietallen komen, van klein naar groot, de partijen voor het publiek in de zaal. Al lachend begint Marieke van Noort haar pitch. “Dankuwel voorzitter, van bijna mijn wijkplatform, ik heb namelijk net een huis gekocht op de Albert Cuypstraat hierachter. Dus ik word binnenkort wijkbewoner! “Nou welkom!” klinkt het vanuit de zaal. Van Noort heeft het in haar betoog over hoe de visie van de wijk voor de komende vier jaar op de leus van progressief Woerden aansluit. “Onze leus is sociaal en groen doen. Ik denk dat dit een leus is die behoorlijk goed past bij het Schilderskwartier”

Volgens de fractievoorzitter van de partij, moet er, op sociaal gebied, voor ieder in de wijk en Woerden betaalbare woningen komen. Zo wil Van Noort bijvoorbeeld de wachttijden van sociale huurwoningen de komende vier jaar halveren. “Ook hier in de wijk blijven veel mensen thuis wonen omdat de wachttijden voor sociale huurwoningen veel te lang zijn. We hebben er afgelopen vier jaar voor gestreden, en nu willen we door. We gaan zorgen dat we binnen vier jaar die wachttijd van acht jaar gaan halveren, ook in onze wijk. Ik woon hier bijna, dus onze wijk mag ik zeggen toch?” Grapt Van Noort.

Naast sociaal spreekt ze nog snel over groen waarin ze vertelt over de ambitie om van het aardgas af te gaan. “4,3,2,1,” klinkt er vanuit de zaal rechts. “Ik heb helaas nog het stukje ‘Doen’ van de leus nog over maar daar heb ik…” De microfoon van Van Noort wordt uitgezet. De lijsttrekster heeft haar pitch net niet goed genoeg ingekort. “We hebben vanavond een hele strenge secretaris,” grapt Theo Streng. De medewerker van het wijkplatform kijkt daadwerkelijk minutieus op de klok, geen seconde langer mogen de politici in het wijkgebouw de plint spreken.

Niet alleen Van Noort kiest voor de punten sociaal, groen en ‘doen’ in haar pitch. Zo spreekt STERKWoerden even later over meer bomen in de wijk. Wil LijstvanderDoes nieuwe woningen voor ouderen, en laat D66 weten zich hard te maken voor verduurzaming van de wijk. Het lijkt erop dat de partijen allemaal dezelfde ideeën hebben wat er met de wijk moet gebeuren, af en toe is er een partij die durft af te wijken van het collectief.

Zo ziet Reem Bakker, lijsttrekker van de VVD, in 2030 nog geen voltooide aardgasloze wijk. “We hebben als raad een duurzaamheidsvisie aangenomen waarin het Schilderskwartier de eerste aardgasloze wijk moet worden. Die is totaal niet realiseerbaar. Als we alle huizen van het aardgas af willen halen, moeten we 1200 huizen op gaan leveren per dag!” Aldus Reem Bakker. De lijsttrekker vertelt door. “Voor een oud huis kost het tussen 15.000 en 20.000 euro om het aardgasvrij te maken en voor nieuwbouw is het…” De prijs is in de zaal niet meer te horen, de bewoners roepen dat de kosten nog veel hoger liggen. In alle onrust staat er opeens een woedende bewoner op. “Reem als je dan toch wat wil zeggen, zeg dan het juiste en dat ieder huis minimaal 60.000 euro kost!”

De spanningen lopen vaker die avond op, kijken naar de toekomst is schijnbaar lastig omdat nog veel onduidelijk is. Of er met de avond wat meer duidelijkheid is gekomen op wie de bewoners op 21 maart moeten gaan stemmen, is nog maar de vraag.