Drie Woerdense familiebedrijven strijden om de OKW-titel ‘Onderneming van het jaar 2017’. De drie bedrijven zijn vorige week tijdens de OKW-lunch genomineerd voor de titel. Het winnende bedrijf wordt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Ondernemingskring Woerden (OKW) bekendgemaakt.

“Ieder jaar kiest het OKW een thema en dit jaar hebben we gekozen voor de toekomstgerichtheid en de duurzaamheid van de bedrijven”, vertelt secretariaat van de OKW, Monique van Breukelen. Binnen dit thema hebben de leden van de OKW gekozen om ABS Autoherstel Ad de Goey, Bolton Groep en Groenendijk Bedrijfskleding te nomineren.

Het voelt echt als een waarderingsprijs - Albèrt de Goey.

“Wat het bijzonder maakt is dat we door collega-ondernemers zijn voorgedragen. Het voelt echt als een waarderingsprijs”, vertelt Albèrt de Goey van ABS Autoherstel Ad de Goey. Het bedrijf van de Goey heeft afgelopen jaar een grote verbouwing gedaan binnen het bedrijf. Het sloopafval dat overbleef van de herbouw, is gebruikt voor de nieuwbouw van het pand. “Alles wat kon worden hergebruikt is ook daadwerkelijk hergebruikt voor de nieuwbouw. Balken, ramen, noem maar op”, somt de Goey op. Het bedrijf heeft het op één na grootste zonnepaneel van de stad. “Het bedrijf is bijna geheel zelfvoorzienend. Het percentage ligt tussen de 90 en 100 procent”, aldus de Goey.

Ook Groenendijk Bedrijfskleding richt zich op de duurzaamheid van het bedrijf. Manon Verkleij, medewerkster van het bedrijf legt uit wat de reden is dat het bedrijf de OKW-titel wil winnen: “We doen er als bedrijf alles aan om de titel te krijgen voor duurzaamheid. We werken met windenergie, zonnepanelen en allerlei circulaire initiatieven binnen het bedrijf.”
Groenendijk Bedrijfskleding verstaat onder verantwoord ondernemen niet alleen de arbeidsomstandigheden. Ook de bedrijfsvoering en het materiaalgebruik zijn twee belangrijke aandachtspunten voor het bedrijf. “Het duurzame karakter springt er bij ons gewoon echt uit”, aldus Verkleij.

Het duurzame karakter springt er bij ons gewoon echt uit - Manon Verkleij.

Ten slotte vindt ook directiesecretaresse Suzanne van Dam van Bolton Groep het ‘mooi om genomineerd te worden’. Ze vertelt: “Andere ondernemers laten op deze manier zien dat ze jouw bedrijf een prettig bedrijf vinden en dat ze jou als ondernemer waarderen. Ondernemen is vechten en strijden en dan is het ontzettend leuk om zo’n mooie prijs te winnen.” Bolton Groep is afgelopen jaar verhuisd naar een nieuw pand waarin allerlei duurzame elementen zijn toegepast. Zo werkt het bedrijf op een nieuwe manier. “Onze doelstelling is dat we in teams werken met behulp van visueel teamwork”, vertelt van Dam. Het nieuwe pand is een groot, open en transparant pand met grotere werkruimtes. “Dit zodat het pand kan meehelpen met het vervullen van de doelstellingen van het bedrijf waarin de klant centraal staat”, aldus van Dam.

Andere ondernemers laten op deze manier zien dat ze jou als ondernemer waarderen - Suzanne van Dam.

Al jaren reikt de Ondernemingskring Woerden de titel ‘Onderneming van het jaar’ uit. “Dit doen wij door een mooi evenement te organiseren”, legt Monique uit. “Op deze manier kunnen we de bedrijven een boost geven. Ze worden door dit evenement echt even in de spotlight gezet. Daarnaast is het natuurlijk leuk dat er competitie ontstaat tussen de leden, dat vinden mensen zelf ook vaak leuk”, aldus Monique. De bedrijven worden door leden van de OKW genomineerd. Dit jaar werden er in totaal twaalf bedrijven voorgedragen, waarvan er drie zijn genomineerd. De leden baseren hun keuze op bijvoorbeeld de duurzaamheid, circulariteit of het personeelsbeleid van het bedrijf.

In januari gaan de drie bedrijven de strijd met elkaar aan. Om te winnen moeten de bedrijven ieder drie minuten lang pitchen voor hun collega-ondernemers. Zij zullen op de nieuwjaarsbijeenkomst van de OKW hun stem uitbrengen. Monique van Breukelen verwacht dat het een gezellige avond wordt. “Er is ongeveer driehonderd man aanwezig.” De avond zal worden gevuld met hapjes, drankjes en om niet te vergeten: het verkiezen van de ‘Onderneming van het jaar 2017’.