De ophef rond energiedrink is niemand ontgaan. De meningen zijn verdeeld over wat er gedaan moet worden aan het probleem, één ding lijkt wel als een paal boven water te steken: kinderen moeten oppassen

Een bankje dat wel een likje verf kan gebruiken, een skateparcours, een gevoelstemperatuur van -3 en een halve tray energiedrink. Dit is het recept voor een donderdagmiddag voor de 14-jarige Wout* en de 15-jarige Jelmer*. “Als we gaan skaten gaan er meestal wel wat blikjes doorheen.’’

Onlangs werd Nederland overspoelt met allerlei berichtgevingen over energiedrink. Jongeren zouden het in grote getalen drinken, zowel onder jongeren als volwassen zouden er steeds meer verslaafden bij komen en er werd onlangs een 21-jarige dame op de eerste hulp opgenomen. Als gevolg verkoopt de Aldi in Groot-Brittannië geen energiedrink meer, verschijnen allerlei adviezen op het internet hoe je een verslaving kan voorkomen en wordt er zelfs gesproken over een mogelijk verbod.

De wandeling van zo’n 800 meter van de supermarkt naar de skatebaan is voor de jongens een mooie gelegenheid om het eerste blikje energiedrink te nuttigen. “Van mijn ouders mag ik gewoon energydrink hoor” vertelt Wout vol trots. Echter lijkt hij zich wel te realiseren dat zes blikjes kopen voor een halve middag niet geheel passend is op de goedkeuring van zijn ouders. “Zolang ik ze nu niet tegenkom is er niks aan de hand. Ik denk dat ze dit iets te veel vinden eerlijk gezegd..’’

Wout en Jelmer gaan naar de zelfde middelbare school, in Utrecht. Volgens de jongens wordt er op school door bijna iedereen energydrink gedronken. Sterker nog: er wordt Red Bull verkocht in één van de frisdrankmachines. In de ‘grote’ pauze van 25 minuten gaan de scholieren massaal naar de supermarkt. Daar zou de energiedrink goedkoper zijn, en kunnen ze tegelijkertijd een broodje of een andere versnapering halen.

Eenmaal aangekomen op de skatebaan gaan de jongens op een bankje zitten. Op dit bankje vormt zich een tegenstrijdig beeld: ze vissen allebei een stuk fruit uit hun tas en beginnen dit, met een blikje energiedrink in hun andere hand, op te eten. Ze lijken zich bewust te zijn van het feit dat ze enerzijds een gezonde keuze maken maar anderzijds een wat minder verstandige. Ze hebben beide een ondeugend glimlachje op hun gezicht. “Je hebt wel een beetje energie nodig als je gaat skaten natuurlijk” zegt Jelmer bijdehand. Hij kan zijn lach bijna niet inhouden.

Vanuit de wereld van de zorg wordt er ook zorgwekkend naar het overmatige drinken van energiedrink gekeken. Volgens Carla Spek van huisartsenpraktijk Woerden Oost, is het een zorgelijke ontwikkeling. “Het is natuurlijk geen goede zaak. Zo’n blikje zit vol met suikers en andere troep, dagelijkse inname is voor een kind geen goed idee.’’ Daarnaast ziet Spek ook goede ontwikkelingen. “Omdat je er nu zoveel over hoort, vormt zich wel een stukje bewustwording. Nu is het wachten of dat wordt opgepakt.’’

Inmiddels zijn de jongens bezig aan hun vierde en tevens laatste blikje bezig. Dat betekent dat er persoon, twee overblijven. Deze bewaren ze voor in de avond tijdens een potje Call of Duty. Daar waar ze eerder de energiedrink nodig hadden om ‘energie te hebben’, drinken ze het nu voor het slapen gaan. Tegenstrijdigheid tot op het laatste moment van de dag.

*Fictieve namen wegens anonimiteit