Er staat een gure en koude wind vanavond, er valt zo nu en dan wat natte sneeuw uit de lucht en mensen hebben hun dikste jassen aangetrokken. De sjaals zijn om en de wanten aan. Ondanks het koude winterweer zijn er mensen op de been om naar ‘straatvoer’ te komen.

Er zijn meerdere versies van straatvoer, maar deze is misschien wel extra bijzonder. Voor de vierde keer is er een kerstversie van het foodtruckfestival. Ieder jaar kan je zonder entree te hoeven betalen op het plein van de Meulmansweg genieten van een openluchtrestaurant. Er zijn meerdere eettentjes waar je lekkere dingen kan halen. Er is genoeg keus en dus voor ieder wat wil.

‘’Jammer van de kou, het is rustiger dan andere jaren’’, zegt Bet van Driel tegen haar man terwijl ze een slok neemt van haar warme Glühwein. Mensen staan zich vooral op te warmen tegen de terrasverwarmingen die op het plein staan. De mensen achter de kraampjes kijken een beetje somber en sommige van hen vullen hun tijd door wat kerstversieringen recht te hangen.

Ondanks de rust is het plein redelijk vol. Er staan veel terrasverwarmers en het is mooi versierd. Rijen met lichtslingers verlichten het plein. Er staat een kerstmuziekje op en in het midden van het plein staat een draaimolen voor de kinderen. Voor iedereen is er wel wat te halen. Zo zijn er warme wafels te krijgen bij ‘Wafellolly’ met Nutella of een aardbeiensaus. Als je daar geen trek in hebt kan je een lekkere braadworst halen. Geen zin om te eten? Dan kan je altijd nog een lekker biertje halen bij de pop-up-bar van ’T Bierhuys.

Wanneer er een kerstkoor het plein op komt wordt het aanzienlijk drukker. De mannen en vrouwen van het koor zijn allemaal verkleed als herders. Hun zang maakt de koude avond gelijk een stuk aangenamer. Wanneer het koor hun pad vervolgd en ergens anders gaat zingen is het al veel drukker. ‘’Kijk mam! De kerstman!’’, roept Lisa Goed naar haar moeder. De kerstman staat met zijn kop koffie bij de draaimolen. Hij geeft kinderen dikke knuffels en waagt zo nu en dan een dansje met ze.

Even verderop staan er ook nog kraampjes. Bij sommige kraampjes worden er kerststallen verkocht, bij andere kraampjes liggen zachte kleden. Rolande Gildeman verkoopt kleedjes. ‘’Ik heb er zelf maar één dicht om me heen geslagen, wat een kou!’’, zegt ze een beetje teleurgesteld. Ook bij de kraampjes wordt het steeds drukker. ‘’Ik hoop dat de drukte nog een beetje toeneemt’’, zegt Rolande Gildeman er nog achteraan.

Aan het eind van de straat staat een kersttrein klaar voor de kinderen. Wachtend op de kerstman zitten sommige kinderen ongeduldig te wachten, ze willen een rondje gaan rijden. ‘’Nog heel even wachten Sam, jullie gaan straks rijden’’, zegt Monique de Geus tegen haar zoon. En ja hoor, daar komt hij aan. Nu zijn ze klaar voor vertrek.