Elke week een marathon klinkt voor de meeste mensen absurd. Voor Lisette Brekelmans niet. Maar ze heeft dan ook een doel: “Ik hoop met mijn actie minstens 5555 euro op te halen voor de stichting Endometriose.”

“Ik wilde al heel lang iets doen voor een goed doel, maar wel een doel dat bij mij past”, vertelt Lisette. De fanatieke hardloopster heeft jarenlang met pijn gelopen, dat door de huisarts werd verklaard als menstruatiepijn. Dat bleek echter niet zo te zijn. “Het bleek dat er baarmoederslijmvlies rond mijn eileiders en eierstokken kleefde”, vertelt Lisette, “en dat zorgde dus voor de pijn.” Bij mensen met endometriose gaat baarmoederslijmvlies op andere plekken zitten dan in de baarmoeder zelf. “De pijn gaat gepaard met de pijn van de menstruatie. Dat is dan ook de reden dat mensen vaak denken dat de pijn die zij ervaren menstruatiepijn is.”, aldus Lisette.

Ondanks dat de ziekte bij maar liefst 1 op de 8 vrouwen voorkomt, heeft Lisette net als veel andere vrouwen jarenlang met de pijn rondgelopen. Om ervoor te zorgen dat de pijn afneemt, onderdrukken veel vrouwen hun cyclus. Zo ook Lisette. “Je slikt dan bijvoorbeeld de pil door. Sommige vrouwen slikken extra hormonen. Je vruchtbaarheid neemt hierdoor wel af. Je menstrueert dan natuurlijk niet meer.” Doordat er bij vrouwen met de ziekte baarmoederslijmvlies kleeft op plekken anders dan in de baarmoeder, kan een eitje zich moeilijker nestelen. Lisette is ondanks dat vorig jaar moeder geworden van haar nu eenjarige dochtertje. “Ik ben onwijs gelukkig dat ik wel een kindje heb kunnen krijgen.”

Ik wilde op een positieve manier aandacht vragen

Naast het moederschap werkt Lisette vier volle dagen in de week. “Ik heb een heel druk leven. Sporten zakt dan een beetje naar de achtergrond, terwijl ik heel graag sport. Al heel lang wilde ik iets doen voor het goede doel. Ik wilde op een positieve manier aandacht vragen.” En zo kwam Lisette op het idee van haar hardloopactie. Op de vraag waar de hardloopster haar tijd vandaan gaat halen, antwoorDT ze geheel nuchter: “Het mooie aan hardlopen is dat je het kunt doen waar en wanneer je maar wil. Op mijn werk kan ik flexibel met mijn uren omgaan, maar het is wel mijn bedoeling om zoveel mogelijk vanuit huis te gaan rennen.”

Lisette gaat op 5 januari van start. Vanaf dan gaat ze vijf dagen in de week acht kilometer hardlopen: een marathon per week. “Rust negeer ik. Ik houd twee rustdagen, meer niet. Maar ik ga ook zeker niet voor toptijden”, verklaart de hardloopster tussen neus en lippen door. Voor blessures is ze niet bang. “Ik kijk altijd naar mogelijkheden. Natuurlijk zouden er omstandigheden kunnen voorkomen waardoor ik geblesseerd raak, maar ook dan ga ik op zoek naar oplossingen. Dan ga ik bijvoorbeeld nordic walken”, aldus Lisette.

Ik kijk altijd naar mogelijkheden

Het geld dat Lisette met de actie hoopt op te halen gaat naar de stichting Endometriose. Het bedrag wilt ze ter beschikking stellen aan jonge meiden. “Ik denk dat des te eerder je de symptomen herkent en erbij bent, des te beter. Zelf heb ik een paar jaar met de ziekte rondgelopen zonder dat ik wist waar de pijn vandaan kwam.” Lisette is nog niet eens begonnen met haar actie en heeft nu al 11% van haar streefbedrag opgehaald. “Ik kan mijn streefbedrag altijd nog aanpassen. Ik ga voor 5555 euro, maar als dat meer wordt, is dat zeker mooi meegenomen”, aldus Lisette.