Samen met burgerinitiatieven de Groene Buffer en Belangenvereniging Toekomst Tuinderij Groot, strijdt Harmelaar Henk Brandenburg tegen de nieuwe woningplannen van de gemeente. Hij vindt dat de gemeente de woningbouw verkeerd aanpakt. “Als dit zo doorgaat is ons dorp straks niet meer terug te herkennen.”

“De naam Groene Buffer staat precies voor wat wij willen bereiken. Harmelen moet een groene buffer zijn tegen de oprukkende stad Utrecht. Spaar het groen en bouw zorgvuldig. Wij vertellen het logische verhaal in plaats van dat wij een politiek verhaal houden. Er zijn een jaar geleden, augustus 2016, drie jonge ingenieurs onder leiding van een ervaren begeleider in ons dorp gaan kijken waar de bouwmogelijkheden liggen. Dit dorp heeft inmiddels acht herbouwlocaties. Hier stond iets, bijvoorbeeld een kinderdagverblijf of een zwembad. De gemeente is eigenaar van zes van die locaties waar herbouw mogelijk is. Dit hebben ze al vijftien jaar in bezit en er is nog niet op gebouwd, dat is heel dom. Daardoor is Harmelen gedaald in haar inwoneraantal. Het is eigenlijk aan het krimpen en dat is heel slecht voor een dorp. Er moet dus  zo snel mogelijk goed en verstandig gebouwd worden.”

“Over het rapport dat wij hebben opgesteld voor deze herbouwlocaties, heeft de gemeente nooit gesproken. Ze hebben gewoon gezegd dat zij het beter weten. Toen hebben we als Groene Buffer weer een initiatief genomen. We hebben toen dezelfde ingenieurs gevraagd om te laten zien hoe je maximaal grond benut op de Willem Alexanderlaan. Want dat is niet zoals de manier waarop de gemeente dat wil doen. Als je nu grond verspilt, dan vrezen wij uiteindelijk dat je over drie jaar moet gaan zeggen dat de polder eraan moet, omdat er nog steeds niets gerealiseerd is voor de jongeren en de senioren. De kans is ook nog eens groot dat de huizen verkocht worden aan mensen buiten Harmelen, omdat de gemeente samenwerkt met een makelaar die niet uit Harmelen komt.”

“De gemeente werkt nu samen met CPO’ers voor het project aan de Willem Alexanderlaan die op particuliere basis geld proberen te verdienen. Er deugt iets niet aan het verhaal van CPO. Het hele principe van CPO is oneigenlijke marktwerking. Ze betalen geen belasting, maar ze doen wel aan projectontwikkeling. Het idee is dat een aantal particulieren samen gaan werken en arbeid in hun woningen stoppen om ongeveer 15 procent minder te hoeven betalen dan dat ze hem echt gekocht zouden hebben. Die 15 procent steken ze zo in hun zak en daar betalen ze geen belasting over. Je hebt hier echter nog nooit een rechtszaak over gezien, omdat aannemers het prima vinden om de huizen te bouwen. Bij het geval van de Willem Alexanderlaan zijn het zelfs echte ontwikkelaars. Ze zijn maar met z’n vieren en ze moeten zes woningen gaan realiseren, dus ze ontwikkelen er twee.”

“De gemeente loopt overal te klungelen. De gemeente wil op de locatie van het oude Raadhuis ongeveer zestien woningen plaatsen. Dat zouden wij ook goed vinden, maar dat plan ligt er al anderhalf jaar en de gemeente heeft alleen nog maar wat vage ideeën over de locatie, terwijl ze eigenaar zijn van de grond. Op het Mauritshof staan wel woningen, maar deze locatie had echt voor starters moeten zijn en voor sociale huurwoningen. Nu zijn deze woningen toch duurder geworden. In het centrum van het dorp willen ze sociale huurwoningen plaatsen. Dat is belachelijk want dat is dure grond, de eigenaar gaat daar natuurlijk niet in mee, dus het project ligt stil. Het Hof van Harmelen is een groene plek waar wij op zich niet tegen zijn om te bouwen. Maar voordat je groen opoffert, moet je eerst andere locaties bebouwen.”

“Je denkt ‘als het allemaal zo logisch is, waarom gaat het dan niet zo?’. Dat begrijp ik ook nog steeds niet.”