Het grootste en belangrijkste evenement van het jaar was 25 oktober weer in volle gang, de Koeiemart. Voor zo’n groot evenement als deze moet de veiligheid gehandhaafd worden om de drukte goed in het gareel te houden. De politie heeft in een tweet aangegeven dat dit jaar extra agenten in worden gezet.

De wijkagent van Woerden-oost, Ruud Hageman spreekt de tweet tegen. ”Dit jaar zijn er niet meer agenten uitgerukt ten op zichtte van vorige jaren. Wij lopen vandaag met ongeveer zes agenten in en rond het centrum en in totaal zijn wij met 14 à 15 agenten. Dit zijn niet meer agenten dan vorige jaren.’’

Ook Folkert van Haasteren, die al jaren werkzaam is bij wijkteam handhaving, zag niet opvallend meer agenten in vergelijking met vorige jaren. Van Haasteren loopt in een groepje, dat elk jaar uit hetzelfde aantal bestaat, door de drukste delen van de stad om het in de gaten te houden.

Mede dankzij genoeg agenten, handhaving en Kees Ruijgrok is het evenement vandaag soepel verlopen. Ruijgrok is specialist brandpreventie en heeft vandaag de functie evenementenadviseur op zich genomen. Hij adviseerde over crowdmanagement, bereikbaarheid van bijvoorbeeld ambulances, of blusmogelijkheden goed bereikbaar zijn en of veilig gebruik werd gemaakt van gas en elektra bij de kraampjes.

‘’Op een dag als vandaag zijn er drie of vier overlegmomenten met de gemeente en boa’s over wat ik heb gezien op de Koeiemart en hoe wij dat kunnen veranderen/verhelpen’’, vertelt Ruijgrok. Deze overlegmomenten zorgden voor een goede communicatie tussen de verschillende partijen.

De koeiemart is na 607 jaar toegevoegd aan de lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland.