Er komt een elektronische sigaretten winkel op de Voorstraat 88, The Vape Store. ''Dit zal in februari 2018 gaan gebeuren'', deelt Betty van Veenschoten, eigenares van The Vape Store, mee.

Betty van Veenschoten was zelf jarenlang verslaafd aan roken, maar kwam in 2006 voor het eerst in aanraking met een e-sigaret. Van Veenschoten vertelt: ‘’Met zo’n e-sigaret kon ik toch genieten zonder dat ik omstanders gezondheidsschade toebracht. Ik had niet de intentie om te stoppen met roken.” Echter bleek dat Betty de elektronische sigaret vaker ging gebruiken en uiteindelijk gestopt is met het roken van normale sigaretten. Betty kreeg de mogelijkheid om een winkel over te nemen, omdat zij zo enthousiast was over de elektronische sigaret, besloot ze een elektronische sigaretten winkel te openen.

Met zo’n e-sigaret kon ik toch genieten zonder dat ik omstanders gezondheidsschade toebracht.

De Vape store is een speciaalzaak met een uitgebreid assortiment aan elektronische sigaretten.”Een elektronische sigaret is een apparaatje met daarin vloeistof. Zodra het apparaatje gebruikt wordt, komt er een vloeistof vrij die elektrisch wordt verdampt. Het is een alternatief voor het roken”, staat in de factsheet van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

De zaak loopt boven verwachtingen goed. Door mond-op mondreclame van de klanten kwamen al snel meer mensen van buitenaf de winkel bezoeken. Hierdoor kwam van Veenschoten op het idee om de winkel uit te breiden naar een andere stad. ‘’Van de steden die onze voorkeur hadden, sprong Woerden er wat ons betreft direct uit nadat wij de binnenstad hadden bezocht. Woerden is een unieke mix van lokale ondernemers en landelijke ketens in een binnenstad. Door die verscheidenheid komt de binnenstad heel gezellig over”,  vertelt Betty.

Woerden is een unieke mix van lokale ondernemers en landelijke ketens in een binnenstad. Door die verscheidenheid komt de binnenstad heel gezellig over.

Hoewel uit het onderzoek van het RIVM is gebleken dat elektronische sigaretten schadelijke vloeistof verdampen zoals, nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden, nitrosamines en metalen. Heeft de e-sigaret toch 90 tot 95 procent minder schadelijke stoffen dan een gewone sigaret. Dat is uit onderzoek van RIVM, op verzoek van de Rijksuniversiteit van volksgezondheid, gebleken.

Echter kan de inhalatie van een e-sigaret wel leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.

The Vape Store is aangesloten aan de EsigBond (Elektronische Sigaretten Bond Nederland). Een brancheorganisatie voor de elektronische sigarettenverkopers. De organisatie heeft als doel de kwaliteit en service van de e-sigaretten te verbeteren. De organisatie legt ook vooral de nadruk op de informatie over elektronische sigaretten en probeert de gedachten, dat het even schadelijk zou zijn als normale sigaretten, uit de wereld te helpen.