Nico Ramaer mag zich voorzitter en medeoprichter van het politiek café ‘Ruiten Troef’ noemen. Nadat twaalf jaar geleden zijn partij ophield met bestaan, vond Nico met een paar andere belangstellende een nieuwe optie om hun politieke liefde te uiten: het politiek café in Woerden.

Het begon allemaal met de in die tijd nieuwe partij: Woerden 2006, die werd opgezet uit ontevredenheid over hoe de VVD lokaal opereerde. “Het idee van deze partij was om een aantal plannen uit te zetten en deze voor een deel gerealiseerd te hebben in 2006”, legde Nico uit. “We hebben een zetel in de raad bemachtigd, maar de volgende verkiezingen verloren we deze.”

Met het verliezen van de zetel bij de nieuwe verkiezingen, vond Nico het mooi geweest. “Aan een dood paard gaan we niet meer trekken”, verklaarde hij. Maar hoewel de partij niet meer werkte, was er wel iets anders waardoor Nico in de weer bleef met politiek. “Inmiddels hadden we wel met regelmaat politieke cafés, in het Bierhuys van Woerden.” Destijds kwamen er alleen maar sympathisanten van Woerden 2006, maar het idee viel zo in de smaak bij de voormalige partijleden dat ze het zonde vonden om het weg te laten vagen. “We gingen ons omvormen tot een onafhankelijk politiek platform”, besloot Nico. “Daar zijn we mee gestart en dat is nu elf en een half jaar geleden.”

In die elf en een half jaar zijn er elk kwartaal politieke cafés geweest, met uitzonderingen van de verkiezingsperiode waarin er één à twee extra cafés worden georganiseerd. De onderwerpen die tijdens het politiek café worden besproken verschillen.” Nu met de aankomende verkiezingen is het voor de hand liggend. “Je kiest de vijf á zes belangrijkste punten en dat probeer je bij de partijen te leggen.” Maar buiten de verkiezingsperiode om, is het vooral vooraf in de gaten houden wat er op dat moment speelt. “Daar worden we weleens ingehaald door onze eigen ambities, omdat het dan niet meer hot is en al is afgewikkeld.” Dit komt doordat de organisatie van het café al een paar maanden van tevoren begint. Soms zorgt het politiek café er ook voor dat nieuwtjes naar buiten komen, die nog niet bekend waren het volk of de media. Zo ook met een oud-directeur van het Hofpoort ziekenhuis. “Daar waren wij toch wel exclusief mee”, bekend Nico.

We worden geloofd en geprezen door onze neutraliteit

Die exclusiviteit zorgt ook voor nieuwsgierigheid onder de politici en de burgers van Woerden. “Door de bank genomen hebben we zo’n mannetje of 40 binnen en dan is dat café best wel gevuld.” Ook is er al vaker aan de organisatie gevraagd of ze niet een grotere locatie dan het Bierhuys willen, maar dit vinden ze niet nodig. “Je hebt echt gewoon de gezelligheid van een kroeg. Iedereen kent het, het heeft een bekendheid”, vertelt Nico. De bezoekers van het politiek café zijn voornamelijk mensen die direct of indirect betrokken zijn met de politiek. De kleine hoeveelheid die dat niet zijn, zijn dan geïnteresseerde burgers, die hier bijvoorbeeld in het centrum wonen of geïnteresseerd zijn in een specifiek onderwerp.

Nico vindt dit wel jammer, want hij zou graag meer burgers de cafés zien bezoeken. “Het heeft te maken met dat er al heel veel politici komen en dat zorgt misschien wel een beetje voor een extra drempel. Dat mensen denken van ‘oh jee ik word nu daar in het diepe gegooid’ maar je kan ook gewoon daar zitten en luisteren. Je hoeft niet mee te discussiëren.” Toch is Nico blij met de opkomst. “Het is qua respons niet onaardig en we houden het er dan maar op dat we het ook aardig doen”, lacht hij.

Het is echt leuk

Dat het politieke café ‘Ruiten Troef’ een leuke ervaring is, laat Nico wel blijken. “Het is echt leuk, het heeft echt iets gezelligs. Mensen gaan echt zitten van: wat krijgen we nu voorgeschoteld.” Met het houden van deze cafés, wilt Nico ook zeker niet stoppen. “We doen het al heel lang en met veel plezier”, vertelt hij. Wel is Nico van mening dat er ook jongere mensen in de organisatie moeten komen, want een jongere organisatie trekt een jonger publiek aan. “We hebben er nu ook iemand van rond de 30 erbij gehaald, zodat we ook wat duidelijker voor de jongeren staan.” Nu de organisatie langzamerhand ook gevuld wordt met jonge mensen, weet Nico dat hij niet meer altijd erin zal blijven. “Op een geven moment moeten wij weg zijn. Dan wordt het de oude muppet mannetjes die zo nodig overal commentaar op hebben.”