Als er iets op het gebied van duurzaamheid, geschiedenis of vluchtelingen in Woerden gebeurt, is er een grote kans dat Lex Albers erbij betrokken is. Samen met zijn burgerinitiatieven en stichtingen, strijdt hij voor een beter Woerden op het gebied van duurzaamheid en inclusie van statushouders.

Hij wordt ook wel ‘de meest betrokken vrijwilliger uit Woerden’ genoemd. Als er hulp nodig is bij duurzame projecten, staat Lex Albers paraat om hulp te bieden. Samen met het burgerinitiatief ‘Duurzaam Woerden’ hielp hij de afgelopen twee jaar bedrijven en particulieren om te verduurzamen. Verder helpt hij vluchtelingen aan taalles, onderwijst Woerdenaren samen met de Historische Vereniging over geschiedenis in de regio en zette een duurzame voedselketen op met een sociaal tintje. De titel ‘meest betrokken vrijwilliger’, lijkt dus zeker op zijn plaats. “Mijn rol zit vooral in het aanjagen van initiatieven en de juiste partijen bij elkaar brengen”, aldus Lex, “Als dat lukt, is dat kicken en dat maakt mij trots”.

Wat heeft Duurzaam Woerden de afgelopen paar jaar gedaan voor de inwoners van Woerden?

De afgelopen jaren hebben we verschillende bijeenkomsten georganiseerd over duurzaamheid. We proberen de inwoners van Woerden bewust te maken van duurzame alternatieven die ze kunnen toepassen op hun huis. We hebben vooral op het gebied van zonnepanelen veel bereikt.

Wat we vooral willen meegeven aan de Woerdenaren is dat ze hun huis moeten verduurzamen op natuurlijke momenten, als ze bijvoorbeeld overgaan op een nieuwe keuken of een nieuwe vloer nemen. In de nieuwe keuken kunnen ze dan al gelijk een inductiekookplaat laten bouwen, omdat we ernaar streven om aardgasvrij te zijn in 2030. Als er een nieuwe vloer komt te liggen, laat dan gelijk vloerverwarming installeren, want dan kan je makkelijk over op elektrische verwarming. Ook adviseren we om LED-lampen te kopen als er lampen stuk gaan. Deze gaan veel langer mee dan gloeilampen en de extra kosten zijn binnen een jaar weer terugverdiend omdat ze minder energie gebruiken.

Wat willen jullie met Duurzaam Woerden komend jaar bereiken?

Ik hoop dat er dit jaar gestart kan worden met een zonneweide pilot. Ik heb met een wethouder gesproken en ik ken een ondernemer die er graag aan mee wil werken. De gemeente kan dat kijken welke vergunningen en vorderingen nodig zijn om zo’n project van de grond af te krijgen. Vaak is dat namelijk het probleem bij dat soort projecten: de regelgeving loopt achter en is verouderd.

Ook zijn we bezig met ondernemers om hun bedrijven duurzamer te maken. We sporen ze aan om bijvoorbeeld infraroodlicht te gebruiken in hun fabrieken. Op die manier worden alleen de plekken verwarmd waar er mensen staan en wordt niet een heel complex voor niets verwarmd. We proberen ze ook meer bewust te maken van hun afvalproductie. We willen dat de bedrijven niet alleen kijken naar hoeveel afval ze zelf produceren, maar ook hoeveel de rest van hun keten produceert en hoe dit geminimaliseerd kan worden. Als afval bijvoorbeeld weer als een grondstof kan dienen, is er sprake van een circulaire economie. En dat willen we bereiken in Nederland voor 2050.

Wat is het mooiste dat u afgelopen jaar met Duurzaam Woerden heeft bereikt? 

Ik ben erg trots op het feit dat we een duurzame voedselketen tot stand hebben kunnen brengen. Er wordt namelijk veel te veel voedsel weggegooid in Nederland. We hebben afgelopen december met Albert Heijn een succesvol experiment gehouden. Het voedsel dat over de uiterste verkoopdatum was, maar nog wel goed was om te eten, hebben we laten ophalen met een busje. Dit voedsel werd naar de HALL gebracht in Woerden, die er kant en klare maaltijden van maakte. Deze maaltijden gingen naar de voedselbank om uitgedeeld te worden. Nu beginnen we met een pilot van twee maanden om te kijken welke kinderziektes er nog uitgehaald moeten worden halen. Ik hoop dat we dit project in 2018 kunnen uitbreiden met meerder winkels en meerdere afnemers, zoals ziekenhuizen en zorginstellingen. Het zou mooi zijn als we zo het voedingsafval zo veel mogelijk kunnen minimaliseren.

U bent met burgerinitiatief ‘Wij zijn Woerden’ bezig met de opvang van vluchtelingen in Woerden, wat zijn uw plannen voor 2018 op dit gebied?

Op dit moment zijn er in woerden ongeveer vierhonderd statushouders. Dit zijn volwassenen en kinderen die nog geen vijf jaar hier zijn. Het duurt vaak een tijdje voordat zij met de taalschool mogen beginnen, daarom gaan wij bij de nieuwe lichting statushouders tijdens de wachttijd taallessen aanbieden. Vanaf eind januari gaat dit project van start. Wij doen dit door statushouders te koppelen aan ‘taalmaatjes’.  Dit zijn vrijwilligers in Woerden die het leuk vinden om met iemand op te trekken en te helpen met hun taalontwikkeling. Het gaat niet om de perfecte beheersing van de Nederlandse taal, maar over woordenschat kennis. Als je je namelijk een beetje uit de voeten kan maken, dan kan je zelfstandig boodschappen doen en vragen stellen. De statushouders krijgen dus meer vrijheid.

Het tweede dat we gaan doen is het aanbieden van sporten, want beweging is heel belangrijk. Veel vluchtelingen die binnenkomen zijn vrij gepeesd, maar binnen een jaar zijn ze te dik. Dit komt omdat ze weinig bewegen en verkeerd voedsel eten. Dat ze verkeerd voedsel eten komt voor een deel doordat ze niet veel te besteden hebben en dus goedkoop, ongezond voedsel kopen. Bij de sportlessen gaan we dus ook de focus leggen op gezonde voeding en levensstijl.

Het derde dat we gaan doen is de statushouders rondleiden in Woerden. We gaan een stadswandeling maken, uitleggen waar de bibliotheek is, waar de goedkope winkels zijn, waar de bank is en hoe het verkeer werkt. Ook leggen we uit hoe het werkt met het openbaar vervoer in Nederland. Verder ben ik met het Rode Kruis in gesprek om EHBO-lessen aan te gaan bieden, omdat deze kennis vaak ook tekort schiet.

Wat vindt u van de het huidige huisvestingsplan voor statushouders?

Op dit moment wordt een klein percentage van de huizen vrij gehouden voor statushouders. Ik vind dat er op dat gebied een betere constructie moet komen, want er wordt op dit moment te veel nagedacht in structurele oplossingen. Op deze manier komen er geen oplossingen op de korte termijn. We zouden bijvoorbeeld kunnen denken aan het plaatsen Tiny Houses of containerwoningen. Deze opties zijn goed betaalbaar en we kunnen afspreken dat ze over tien jaar weer weg moeten, als er een betere oplossing voor de mensen is gevonden.