Het duurt nog een half uur voordat de gastspreker zijn verhaal komt vertellen, maar het is niet stil in de Lutherse Kerk in Woerden. Koffie en thee worden klaargezet, boeken worden verspreid over de tafel en de organisatie is al druk aan het praten over wie Maarten Luther en Jan de Bakker nu eigenlijk zijn.

Het is precies acht uur en stil in de kerk. “Het is mijn drieluik hier vandaag”, begint Sander Wassing, een historicus en spreker van de avond, zijn lezing mee. “Vanavond ga ik uitleggen hoe het ‘Lutherde’ in zestiende-eeuws Holland.” De zaal zit vol en vol spanning wachten de mensen af voordat Sander zijn verhaal begint.

Dat de zaal vol zit is iets dat Marianna Kersten van de activiteitencommissie al had verwacht. “We hebben veel reclame gemaakt voor deze avond en iedereen is welkom”, legt ze uit. “Het is dit jaar 500 jaar geleden dat de reformatie was en daar moet aandacht aan besteed worden. Om dat door middel van een lezing te doen van een historici is de perfecte oplossing”.

Een vrouw die hier vanavond vooral is voor informatie is Margriet Noordergraaf. “Ik ben lid van de historische verenging, genaamd de SHHV en er worden veel dingen georganiseerd”, vertelt Margriet. “Eens per jaar is dit in de Lutherse kerk. Ik zou graag meer willen weten over de reformatie. Vooral wat het met onze ontwikkeling heeft gedaan en wat we er nu van terug zien. Hoe meer je weet, hoe meer je begrijpt.”

Na de korte introductie van Sander Wassing vervolgt hij zijn presentatie met vooral veel uitleg over de reformatie in Europa, maar hij neemt tussendoor ook wat stappen terug naar Jan de Bakker. “Jan de Bakker is de eerste protestantse martelaar in Nederland en heeft gewoond in Woerden”, vertelt Maarten van Ansenwoude voor de lezing. “Het is verschrikkelijk wat ze met die man hebben gedaan.”

Er worden veel dingen verteld waar de zaal van tevoren geen idee van had. “Jan de Bakker heeft Luther nooit ontmoet”, zegt Sander Wassing middenin zijn presentatie, waarna de zaal met een verbaast gezicht naar de spreker kijkt. “Dit wist ik helemaal niet”, zegt een man tegen zijn buurvrouw.

“Ik kan hier nog wel uren over doorpraten”, lacht Sander Wassing wanneer het gaat over de man Maarten Luther en zijn familie, waarna de zaal lacht. Sander vertelt over aflaten, Wietenberg en Maarten Luthers jeugd. Tijdens de pauze komt een man van de organisatie benadrukkend dat het dit jaar het zestigste jaar is van de SHHV, de historische vereneging die onder andere deze avond organiseert.

Maar bij vrolijke beelden alleen blijft het deze avond niet, want bij de reformatie hoort ook de minder leuke tijd. Zo laat Sander Wassing door middel van een PowerPointpresentatie de onthoofdingen zien en de brandstapel waarvan de hele zaal toch wel schrikt.