Eén op de vijf mensen maakt deel uit van de LHBT-gemeenschap. De LHBT-gemeenschap wordt ook steeds meer geaccepteerd. Binnen Woerden is dit ook goed te zien. Het gemeentehuis hangt op de ‘Coming out Day’ de regenboogvlag uit en in jeugdhonk Babylon worden er LHBT feesten georganiseerd. Hoewel er veel vooruitgang te zien is, blijft er onder sommige een verafschuwing.

“Laatst kreeg ik een flyer, thuis op de mat, van een Jehova kerk. Hierop stonden een aantal regels van de kerk. Zo was roken verboden, drugs verboden en homoseksualiteit ook. Zo’n folder kan ik eigenlijk alleen maar om lachen, maar het is wel triest.” Vertelt een lid van de GSA op het Minkema College. Daar hebben leerlingen met ze alle een veilige plek opgericht waar studenten heen kunnen komen als ze enige problemen hebben met hun gender en seksualiteit.

Dat ze problemen kunnen krijgen staat vast. Volgens de meest recente cijfers is nog zeker 7% van de Nederlandse bevolking het niet eens met homoseksualiteit. Veel van deze afgunst is gegrond door een religie of cultuur verschil. “In Woerden zijn we erg modern maar hoe homovriendelijk we zijn hangt toch af van de verschillende wijken. In de verschillende wijken hebben we andere kerkelijke structuren. In de ene wijk zal het daarom wat meer getolereerd zijn dan in andere wijken. De tienerkerk waar ik leiding aangeef staat er bijvoorbeeld vrij modern tegen over.” Legt Patrick van der Veen uit. “Over het algemeen is Woerden toch wel vrij modern denk ik. In één kerk is het zelfs mogelijk gebleken om als homoseksueel stel met elkaar te trouwen. Een vaste relatie is belangrijker dan of dat een man-man of vrouw-vrouw relatie is.”

Ondanks de open kijk op dit onderwerp vanuit het merendeel van Woerden blijft het toch een gevoelig onderwerp. Zo sprak een anonieme homoseksueel: “Wonen in Woerden als homoseksueel persoon is niet altijd makkelijk. Ik voel mij niet altijd vrij genoeg om mijzelf te zijn.” Deze jongen woont in de buurt van het Kalsbeek college. De christelijke school staat niet bekend als open, over dit onderwerp, onder leden van de LHBT-gemeenschap in Woerden.

In de aankomende gemeenteraadsverkiezing staat het LHBT beleid nergens duidelijk op de planning. Of dit betekend dat het beleid zal klappen wordt pas duidelijk na de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.