Hij is niet geboren in Woerden, maar voelt zich toch een echte Woerdenaar. Vader van acht kinderen. In het dagelijks leven werkzaam als freelance journalist en werkzaam bij de Woerdense kaasverwerker Grozette. En op dit moment ook fractie-assistent bij de lokale partij Inwonersbelangen en kandidaat raadslid op positie 4 van Lijst 3. “Woerden is een fantastische gemeente om in te wonen, werken, winkelen, sporten en recreëren. Maar om deze gemeente ook zo te laten blijven, moet je daar zelf ook wat voor doen. Daar wil ik mij als raadslid ook heel erg graag voor inzetten. Als de inwoner mij kiest.”

Egbert Egberts (54) vindt het heel erg belangrijk dat inwoners meer mogelijkheden zouden krijgen om hun zegje te doen, als het gaat om het algemeen belang. Daarom is hij ook lid geworden van Inwonersbelangen. “Bij Inwonersbelangen zijn inwoners welkom om aan de fractieleden te vertellen wat zij wenselijk achten.” Inwonersbelangen is geen onderafdeling van een Haagse of provinciale politieke partij waardoor er rekening gehouden moet worden met wat politici in landelijke en interlokale contreien aan de lokale afdelingen opleggen. En dat is iets wat hem ook bezighoudt. “Problemen en uitdagingen oplossen met en voor inwoners, zonder dat je de adem in je nek voelt van partij-mieren elders uit het land.” Wat Egbert heel erg mooi vindt aan Woerden, en wat volgens hem ook nooit zou mogen veranderen, zijn de grote hoeveelheid evenementen, die door en voor Woerdenaren worden georganiseerd. “Van bijvoorbeeld de Woerdense VakantieWeek tot aan de Koeiemart, veldrit Nacht van Woerden en Septembermarkt Harmelen, van het Straattheaterfestival tot aan de Triathlon, Harleydag, Havendagen, Kamerik Live en Zegveld Zomert.”

Buiten de mooie evenementen die Woerden organiseert, heeft Egbert nog een duidelijke visie over de toekomst van Woerden. “Woerden is een groeigemeente met een regiofunctie, een grote historie en een prachtige uitstraling. Dat betekent dat de gemeente het verdient om bepaalde voorzieningen te hebben en te houden. Brede medische zorg zoals een polikliniek en 24/7 huisartsen- en tandartsenzorg, goede ov verbindingen, verkeer ontlastende wegen die aansluitingen met provinciale wegen en snelwegen hebben, het verenigingsleven stimuleren en ondersteunen, een verbindend welzijnsbeleid hebben en houden, een veilig en leefbare woonomgeving bewaken en woningbouw voor iedereen wat wils en wat nodig is, in de verhuur en koop.” Inwonersbelangen hoopt een coalitie te vormen met andere partijen om deze punten na te streven. Egbert hoopt daar als raadslid een rol in te spelen.

Vanuit zijn journalistieke activiteiten in het verleden en heden is Egbert terechtgekomen in een breed netwerk in de gemeente Woerden. Door een bijzondere klik met raadsleden, fractieleden en diverse mensen uit de achterban van Inwonersbelangen kwam de vraag vanuit de fractie of hij iets voor Inwonersbelangen wilde betekenen. “Toen ik het verzoek kreeg om op de gemeenteraadsverkiezingenlijst te willen staan, voelde ik mij ook vereerd en heb ik dit zorgvuldig besproken met mijn partner en kids. Het antwoord ‘ja’ bracht me op de plek waar ik nu sta.” Het was een logische stap voor Egbert. “Ik wil niet langs de zijlijn staan, dus wil ik ook graag actief en betrokken zijn bij wat ik doe.”

Als fractie-assistent is Egbert te omschrijven als geïnteresseerd, open en proactief. “Ik heb een brede interesse, sta open voor nieuwe initiatieven, stel mij proactief op en kan goed luisteren en (be)redeneren.” Bovendien vertelt Egbert dat hij gemakkelijk op mensen afstapt en vrij snel kan schakelen om zaken die ertoe doen onder de aandacht van anderen kan brengen. Deze eigenschappen klinken als heel positief voor een misschien wel toekomstig raadslid. Egbert vertelt ook dat zijn vader ontzettend trots op hem is. “Toen ik hem vertelde dat ik deze stap wilde zetten liet hij direct weten dat hij altijd al gedacht had dat ik een keer politiek actief zou worden.” Ook een teamleider op zijn werk bij Grozette ziet hem ooit nog wel eens ergens burgemeester worden, omdat hij daar volgens hem het type voor is. Wel vertelt Egbert dat dat niet is wat hij nu ambieert. “Eerst maar eens zien of ik plaats mag nemen in de raad. Alles in het belang van de inwoners, dat staat voor mij voorop.”