Wethouder Ivo ten Hagen, medewerkers van de gemeente en enkele projectontwikkelaars stonden inwoners te woord, tijdens de informatiemarkt over woningbouwprojecten in Harmelen, op woensdagavond.

Stipt 19.30 lopen de eerste gezinnen, oudere stellen en studenten Recreatiecentrum H2O binnen om informatie te winnen over woningbouwprojecten in Harmelen. Op hun weg van de hal naar de zaal, waar de informatiemarkt gehouden wordt, wordt de geur van chloor doordrongen door een walm van koffie en cake. Op tenen trippelend glippen twee senioren in zwembroek nog gauw een kleedkamer binnen om niet gezien te worden door de steeds groter wordende stroom mensen die richting de zaal lopen.

Professional organiser, Monique Balte, staat bij de ingang van de zaal om gasten hartelijk te ontvangen. Ze wijst hen de koffietafel en voorziet eenieder van een A4’tje met een overzicht van de woningbouwplannen. De bouwplannen leveren in totaal 383 woningen op. “In Harmelen is er belangstelling voor alle woontypen, maar vooral voor woningen die geschikt zijn voor senioren, starters en gezinnen die willen verhuizen naar een duurdere woning. Deze wensen zijn terug te zien in de woningbouwprogramma’s voor de verschillende locaties in Harmelen. Op de grotere locaties worden verschillende soorten woningen in verschillende prijsklassen gebouwd zodat in deze buurten een mix aan bewoners gaat wonen”, meldt gemeente Woerden.

In de zaal staan aan weerszijden stands waar de gezinnen, stellen en studenten in rijen langs lopen. Borden en uithangvellen maken zichtbaar waar je welke informatie kunt innen. Een gezin van vier stopt bij een stand die informatie biedt over de bouwplannen binnen het Hof van Harmelen. Moeder wurmt zich door stilstaande mensen voor de stand om oog in oog te komen met gemeentelijke projectleider Richard Beumers. “Wanneer start te bouw?”, vraagt ze, wanneer ze merkt dat ze zijn aandacht heeft. “Op zijn vroegst start de bouw eind januari volgend jaar”, antwoord Richard. Rond de moeder verzamelen zich een aantal geïnteresseerden die eerst mee luisteren en vervolgens ook vragen durven te stellen.

Richard Beumers kijkt tevreden naar de hoeveelheid geïnteresseerde aanwezigen. “Het is leuk om te zien dat mensen met elkaar in gesprek gaan over de bouwplannen.” Te midden van de zaal verzamelen mensen zich rond statafels, om onder het genot van een kop koffie informatie met elkaar te delen. “Er zijn al verschillende mensen naar me toe gekomen met de mededeling dat ze vandaag al een huis willen kopen”, vertelt Richard optimistisch.

Een grote opkomst had José van Engelen, voorzitster van het dorpsplatform, wel verwacht. “Er is in Harmelen 10 jaar lang niet gebouwd. Er zijn veel mensen opzoek naar een andere woning. Ouderen die op zoek zijn naar een kleiner huis, jongeren die op zoek zijn naar een plekje om te kunnen starten en gezinnen die op zoek zijn naar een nieuw huis”, legt ze uit.

Wethouder Ivo ten Hagen, medewerkers van de gemeente en projectontwikkelaars worden de hele avond bezig gehouden. Kritische, praktische en opiniërende vragen komen hun kant op. Er wordt de tijd genomen om deze allemaal te beantwoorden. Kitty en Pieter, een stel uit Harmelen dat geïnteresseerd is in een nieuwe koopwoning, mogen dan ook voor velen spreken als zij de zaal verlaten met de gedachte “genoeg informatie te hebben verkregen”.