Live vanuit de Koeiemart in Woerden houden wij u op de hoogte van alle gebeurtenissen bij de Koeienshows.

 

6.00 uur

De tractoren komen Woerden binnen gereden. De inhoud van hun aanhangwagens is waar het vandaag allemaal om gaat: de koeien. Die worden momenteel één voor één geborsteld en gewassen, zodat ze er netjes uit zien voor de Koeienshows. Ondertussen wordt in de tent op het kerkplein het stro verdeeld in de hokken en worden de sporen van de Nacht van Woerden uitgewist. Veegwagens en vuilnismannen zijn druk in de weer om het kerkplein netjes te maken.

In de tent worden de voorbereidingen getroffen voor de Koeienshows.
©Manon van Koppen

 

±6.45 uur

Terwijl de burgemeester en Commissaris van de Koning nog even aan de koffie zitten, wachten de pers en toeschouwers af bij de koeien, die tussendoor worden gewassen om de hoek van het kerkplein. Rond 6.45 komen de burgemeester en de Commissaris van de Koning aan in een donkerblauwe overall en gewapend met een emmer vol sop beginnen ze aan het wassen van een koe. Nadat de koe is gewassen, wordt hij afgespoten en gaat vervolgens naar de tent op het kerkplein. Op het kerkplein wordt de koe -ook door de burgemeester en Commissaris van de Koning- afgedroogd en is de koe klaar voor de show.

 

 

De burgemeester is de koe aan het wassen.
©Manon van Koppen

 

7.30 uur

De burgemeester en de Commissaris van de Koning hebben hun overall weer ingeruild voor het pak en vertrekken met de wethouders en gemeente naar het Kaaspakhuis. Hier gaat de Commissaris van de Koning voor het eerst informatie krijgen over de productie van kaas in het Kaaspakhuis. De witte jasjes zijn speciaal voor de experience aangetrokken over het pak. Na een rondleiding op de zolder, volgt er een lunch voor aanwezigen.

De Commissaris van de Koning Willibrord van Beek krijgt uiteg over de kaas experience.
©Manon van Koppen

 

8.45 uur

De Koeienshow begint op gang te komen. De tent op het kerkplein stroomt langzaam vol met bezoekers. De koeien staan klaar om gekeurd te worden. Ze hebben allemaal een nummer en naam, wat staat aangegeven op een kaartje boven de staplaats van de koe. Er is zelfs een echte knuffel koe aanwezig, genaamd Simone 63.

De knuffel koe.
©Manon van Koppen

 

9.00 uur

De koeienkeuring gaat van start. Er staan in het midden van het hok twee keurmeesters de koeien te beoordelen. De koeien en eigenaren moeten rondjes lopen in het hok, zodat de keurmeesters en het publiek de koeien van alle kanten kunnen bekijken. Wat de keurmeesters waarnemen roepen ze om door een microfoon, waardoor het publiek weet waar ze op letten als ze de koeien aan het keuren zijn.

De keurmeester staat in het midden van het hok de koeien te keuren.
©Manon van Koppen

 

10.20 uur

Terwijl in de tent de koeienkeuring aan de gang is, wordt er buiten een videoclip geschoten voor een lied over koeien melken. De zanger is enthousiast aan het dansen in een blauw pak.

 

10.30 uur

Naast de Koeiemart pakken leden van de sp hun kans om flyers uit te delen voor de petitie tegen de verdwijning van huisartsen in Woerden. “Zelfs bier wordt hier tot aan huis bezorgd, maar voor een huisarts moet ik 20 kilometer verderop wezen, dat kan natuurlijk niet!” Vertelt een lid.

Flyers worden uitgedeeld

 

11.05 uur

Verschillende stands en trucks hebben zich op de markt verzameld. Van koffie tot schepijs, voor ieder wat wils.

 

12.00 uur
Ook de tractor verkoop loopt goed dit jaar.
Niet alleen kinderen zijn onder de indruk van de trekkers, ook volwassenen nemen een kijkje.

Tractors van groot tot klein in de verkoop

 

 

 

 

 

 

 

 

12.30 uur
De kermis, die zich wat verder van het centrum bevindt is bij de Woerdenaren erg in trek. Suikerspinnen hier en daar, overal muziek. Gillende kinderen, een en al gezelligheid.

Ook de kermis wordt druk bezocht

 

 

 

 

 

 

 

13.00 uur
Na overleg tussen de jury en de burgemeester is de koe van het jaar gekozen. Dit jaar was het minder moeilijk de winnaar uit te kiezen, de winnende koe was namelijk verreweg de mooiste, en dat werd snel door iedereen opgemerkt.
De koe van de familie de Jong is de winnaar, met koe Claartje 5917!
(Foto’s volgen i.v.m slechte verbinding)

Familie de Jong neemt prijs in ontvangst van de burgemeester

 

13.30 uur
De kinderen hebben massaal de kinderboerderij gevonden naast het stadshotel Woerden. Naast konijnen zijn er ook alpaca’s, schapen en ezels. 

Verzorger toont het grootste konijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.00 uur

Nadat de mooiste koe bekend is gemaakt wordt er op de terrasjes nog wat gedronken, en kan knuffelkoe Simone 69 nog even geknuffeld worden.

Knuffelkoe Simone 69 kan nog even bezocht worden