De organisaties van de Koeiemart en de Nacht van Woerden hebben in samenwerking met de gemeente verschillende maatregelen getroffen om de doorstroming tijdens deze jaarlijkse evenementen te verbeteren. Dit vertelt Koeiemart organisator René dan Daas.

Zo zal voor een goede doorstroming van het verkeer tijdens het Nacht van Woerden-evenement de rijrichting van de Wilhelminalaan op dinsdag 24 oktober van 14.00-24.00 tijdelijk worden omgedraaid. Deze maatregel is genomen omdat er vorig jaar te veel chaos was in de stad. Hierdoor kon het verkeer niet goed van de ene naar de andere kant van Woerden komen.

Ook de indeling van de kraampjesroute is dit jaar op de schop gegaan. Deze is voor het eerst zo ingericht dat je in een cirkel langs de kraampjes kunt lopen. “Zo kom je als bezoeker niet uit op een doodlopend punt en loop je constant langs kraampjes”, aldus den Daas.

Dit jaar moeten mensen met een kraampje op de warenmarkt zich ook eerst melden op bedrijventerrein Middelland. Hier worden alvast alle administratieve taken afgehandeld. “Vorig jaar was er  sprake van te veel herrie en drukte in de binnenstad. We hopen dat de aankomst van verkopers in de binnenstad zo wat soepeler verloopt”, aldus den Daas.

Ieder kraampje krijgt een uniek nummer dat aangeeft waar de verkopers moeten gaan staan. Volgens den Daas behouden de meeste kraampjes die al langere tijd op dezelfde plek staan wel gewoon dezelfde plek. Een aantal terrasjes en winkels hebben dit jaar ook gevraagd om een eigen kraam voor hun filiaal. De winkels zijn in de binnenstad op 24 en 25 oktober gewoon geopend.

Eerder dit jaar werd bekend dat de Koeiemart op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst is. Op 25 oktober zal om 10.45 in de tent op het Kerkplein op de Koeiemart zelf de officiële ondertekening zijn. De commissaris van de koning, Willibrord van Beek, maakt ook een verschijning op het evenement. Hij zal om 06.30 aanwezig zijn bij het wassen en toiletteren van de koeien.