Woerden zit vol ondernemers. Van ervaren zakenmannen tot enthousiaste starters en van kaasboer tot nagelstyliste. Maar wie zijn de mensen achter de onderneming? Iedere week zetten wij een Woerdense ondernemer in het middelpunt om te vertellen over zijn of haar onderneming. Deze week: Monique van der Pol van ’t Bierhuys.

Hoe bent u op het idee gekomen om ’t Bierhuys te beginnen?

”Mijn man, Peter de Vries, werkt al jaren in de horeca. Hij heeft lang in café Victoria gewerkt, maar op een gegeven moment wilde hij voor zichzelf beginnen. Peter wilde dat samen met mij opstarten. Ik was zelf nooit eerder werkzaam geweest in de horeca. Ik had een heel andere baan, etaleuse. Toen op een gegeven moment café ’t Vaatje te koop stond, pakten wij onze kans om onze droom te beginnen.”

Wat is het concept van ’t Bierhuys?

” ’t Bierhuys is een café voor jong en oud, waar je meer dan tweehonderd verschillende soorten speciaal bier kan bestellen. Wij verkopen vooral veel Nederlands en Belgisch bier, maar ook het schotse Guinness bier is te verkrijgen. Elke eerste en derde donderdag van de maand is het een muziekcafé met live bandjes. Ook tijdens evenementen in Woerden spelen er vaak live bandjes in het café. Vroeger was het wel meer een muziekcafé, maar tegenwoordig staat het speciaal bier centraal. Wij serveren ook hapjes en geven bierproeverijen.”

Waarom bent u uitgebreid met de Bierhuys-winkel?

”Wij hebben gemerkt dat mensen tegenwoordig meer interesse hebben in het speciaal bier. Het wordt meer gedronken dan vroeger, daarom zijn wij uitgebreid met een winkel. Wij hebben nu al meer dan vierhonderd soorten bier in onze winkel staan.”

Heeft u de laatste jaren wat gemerkt van de toename van de bierbrouwerijen?

”Wij zijn natuurlijk een café en geen brouwerij, maar wij hebben wel gemerkt dat de plaatselijke brouwerijtjes steeds vaker vragen of wij hun gebrouwen bier in onze winkel zouden willen verkopen. Hierdoor is er veel diversiteit in onze winkel. Je kan bij ons plaatselijke biertjes kopen, maar ook bier uit grotere steden in Nederland.”

Wilt u ooit zelf bier gaan brouwen?

”Wij hebben ooit wel geprobeerd om bier te brouwen, maar we laten nu ons eigen bier in een brouwerij in Amersfoort brouwen. Wij vertellen aan de brouwerij wat voor smaak en kleur het bier moet hebben. Vervolgens brengen wij bij speciale gelegenheden het biertje dan uit. 17 november bestaat ’t Bierhuys vijftien jaar. Wij brengen dan de ‘Bierhuys triple’ uit.”