Woerden zit vol ondernemers. Van ervaren zakenmannen tot enthousiaste starters en van kaasboer tot nagelstyliste. Maar wie zijn de mensen achter de onderneming? Iedere week zetten wij een Woerdense ondernemer in het middelpunt om te vertellen over zijn of haar onderneming. Deze week: Nel en Jim Bakker van wasserette de Knijper.

Hoe kwam het idee voor de Knijper tot stand?

Nel: “Wij hebben een leuke zaak gehad en dat was behoorlijk groot. We verkochten daar eigenlijk van alles en nog wat, kunst en antiek maar ook tweedehandskleding. Soms leverden mensen daar dingen in en die stonken, dan waste en streek ik het gewoon. Daardoor kwamen er mensen die vroegen of ik een strijkservice had dus dacht ik: waarom niet? Toen kwam er een man die naar het ziekenhuis moest en zijn was niet meer kon doen. Dat vond ik wel heel vreemd want ik dacht dat in iedere grote stad wel een wasserette was. Dus kwam het plan om het in onze eigen zaak te doen. We hadden helemaal geen bedrijfsplan, we bedachten alles gewoon met losse mouwen en zo werkte het ook gewoon.”

Hoe hebben jullie dan toch de Knijper weten te realiseren? 

Nel: Jim had nog een eigen bouwbedrijf en daar is hij toen met iemand gaan samenwerken om een bedrijf op te starten. Achteraf bleek dit een heel fout iemand te zijn. Daardoor was ineens het geld op en moesten we naar de bijstand. Maar we zijn allebei aanpakkers en kunnen niet stilzitten. Dus hebben we het plan weer opgepakt van de wasserette omdat die hier niet is. We zijn in Utrecht via de bijstand verwezen naar het bureau Startsein en die hielpen ons met een bedrijfsplan. Met dat bedrijfsplan ga je uiteindelijk naar de BBZ en daar wordt het gekeurd door Bureau Friedeberg. Die keurde het plan af en dat was een grote domper. Maar we waren allebei niet voor één gat te vangen dus had ik zelf zeven investeerders benaderd en daarbij kwam toen de Gemeente Woerden waardoor we het plan door konden zetten. Inmiddels zijn we al zo ver dat we bijna alles hebben afbetaald.”

 Wanneer zijn jullie begonnen en hebben jullie moeilijkheden ervaren?

Nel: Drie en half jaar geleden en nee, vanaf dag één was het een buitengewoon succes.”

Hoe hebben jullie de Knijper tot een succes gemaakt?

Nel: “Wat hier heel erg werkt is dat mensen gek zijn op Amsterdammers. We zijn heel sociaal. Er gaat ook wel eens wat mis, maar dat lossen we gewoon gelijk op zodat mensen ook weer heel blij weggaan. Als je het echt goed zakelijk doet moet je zeggen: ‘Dat is de zelfservice, doe het maar zelf.’ Maar ik zeg ook vaak tegen mensen: ‘De wasmachine draait en ik ben hier nu toch dus ik gooi de was wel in de droger.’ Je moet het er wel uiteindelijk zelf uithalen. Mensen komen hier soms ook als hun wasmachine stuk is en dan gaan ze hier gewoon werken, want er is hier gewoon Wi-Fi.

Geen dag kun je plannen en geen dag is hetzelfde

Dinsdag en donderdag is het hier rustig maar zaterdag en maandag is het hier een gekkenhuis. We wassen ook voor ouderen in het bejaardentehuis. Daarin zit een hele grote wasserij maar de mensen raken daar constant hun spullen kwijt. Wij krijgen dan een tas en aan die tas hangt een label van wie het is dus dan hoeven de kleren ook niet gelabeld te worden. Het gaat zo de wasmachine en de droger in en dan gaat alles weer keurig in de tas terug.”

Hoe is Woerden als stad voor een (startende) ondernemer?

Nel: “Wat wij als heel geweldig ervaren is dat de ondernemers het ons ook gunnen. We zijn wel duurder dan een gewone wasserij maar de service bij ons is ook niet te vergelijken met die van een ander. We gaan heel ver. Halen en brengen van was doen we hier in de binnenstad voor niks.”

Wat is volgens jullie het belangrijkste voor een ondernemer?

Jim: “Je nek uitsteken en hard werken. Je moet een doel hebben.” 

Het is iedere dag een verrassing

Hoe zien jullie de Knijper over 5 jaar?

Jim: “Groter. Het pand is prima maar voor de rest willen we groeien. Toen we begonnen gingen we op de fiets alle was brengen en dat was perfect. Mensen konden dat heel erg waarderen. Maar ook de kleine zaken waarvoor we wasten, werden groter en dan past het niet meer op de fiets. Voor de particulieren doen we dat nog steeds.”