“Rouw op hogere leeftijd dreigt onderschat te worden”, begint Marinus van den Berg zijn verhaal. De lichte rumoer die er in de zaal is, valt direct stil. Hier en daar pakken echtparen elkaars hand, anderen knikken instemmend ja.

Marinus houdt tegenwoordig bijna dagelijks lezingen over zijn ervaringen met verlies en rouw. Hij heeft onder anderen gewerkt als pastor in verpleeghuis Randerode in Apeldoorn en is vijftien jaar werkzaam geweest voor de gezondheidszorg in Almelo. Afgelopen woensdag hebben minstens honderd leden van de Protestants Christelijke Ouderenbond zich vanuit heel provincie Utrecht verzameld in de Milandhof te Woerden om te luisteren naar Marinus zijn lezing.

In zijn loopbaan heeft Marinus opgemerkt dat wanneer ouderen hun partner verliezen er vaak tegen ze wordt gezegd: “ach, het was toch een mooie leeftijd”. De opmerking wordt door het publiek duidelijk herkent en schrikt er een beetje van. Even laat Marinus zijn publiek stil en vervolgt dan op een rustige toon zijn verhaal. “Ook zeggen mensen weleens dat de tijd wonden doet helen”. “Maar de tijd heelt geen wonden. De tijd zorgt voor gewenning van uw verlies en vormt langzaam een litteken op de wond.” Het publiek kijkt elkaar aan en glimlacht troostend. Het onderwerp ontroerd het publiek zichtbaar. Hier en daar komen zakdoekjes tevoorschijn en knijpen mensen troostend in elkaars hand.

Naast het vertellen over zijn ervaringen met rouw, vertelt Marinus over zijn ervaringen met de zorg. “Een van mijn inzichten is geworden dat als je goede hulp en aandacht wilt geven, je niet om het levensverhaal van iemand heen kan. De zorg is geen product, maar een proces.” Marinus is voorzichtig in zijn woordkeuze. Hij weet uit zijn ervaring dat er mensen in de zaal zitten die heel pijnlijke herinneringen hebben en houdt daar dan ook rekening mee.

Tegenwoordig geeft Marinus lezingen aan een heel breed publiek. “Ik doe wat op mijn pad komt”, vertelt hij. “Ik baseer mijn lezingen niet op levensbeschouwing, maar op het onderwerp. Wat levensbeschouwing voor mensen betekent vind ik erg boeiend, maar ik wil daar zeker geen invulling aan geven.” Na afloop zijn er vanuit het publiek nog een aantal vragen waar Marinus maar al te graag antwoord op geeft. Elke vraag wordt op een uitgebreide en vriendelijke manier beantwoord. Hierdoor hoopt Marinus zijn publiek “zo goed mogelijk te kunnen helpen”.