WOERDEN – Vanavond stemt de gemeenteraad over een voorstel dat de regels voor koopzondagen in de gemeente flink moet versoepelen. Winkeliers zouden, mocht het voorstel de meerderheid van de stemmen krijgen, zelf mogen bepalen wanneer ze hun deuren op zondag openen.

Het merendeel van de Woerdense ondernemers zal dit voorstel toejuichen. Eén van de resultaten van een onderzoek van de gemeente Woerden was dat zes op de tien ondernemers meer vrijheid wilt om op zondag open te kunnen zijn.

Toch is niet iedereen er blij mee. Johan Grootendorst van de speelgoedwinkel Grootendorst is één van de winkeliers die liever niet open is op zondag. “In eerste instantie is het een principiële reden: mijn geloofsovertuiging.” Grootendorst vindt het vanuit zijn geloofsovertuiging belangrijk dat zondag een rustdag is. Winkels moeten dan dicht blijven. “Daarnaast móét je ook je rust hebben. Als je een bedrijf alleen runt of met z’n tweeën, ben je als je op zondag ook open bent zeven dagen per week in touw. Dat is voor niemand goed denk ik.”

Grootendorst ziet het liefst dat geen een winkel op zondag open gaat. “Wij zijn voor zondagsrust. Als ik niet mee doe en anderen wel, dan is die zondagsrust er nog steeds niet.” Of hij inkomsten misloopt door zondag de deur op slot te laten weet Grootendorst niet. Op zondag is de winkel altijd dicht geweest. “Ik heb een principe en daar sta ik voor. Ook al kost het wat, dat moet dan maar.”

Toch heeft hij er wel begrip voor dat sommige winkels open kunnen en willen zijn. “Ik kan me voorstellen dat het voor anderen in de branche makkelijker is om zondag open te zijn. Als je geen geloofsovertuiging hebt en voldoende personeel. Ik zeg niet dat ik het goed vind, maar ik kan het wel begrijpen. Als mensen denken, dan kan ik wat extra verdienen, dat begrijp ik wel.”

Grootendorst is niet de enige die ’s zondags liever niet achter de toonbank staat. “Om principiële redenen zijn het er wel een stuk of vijftien denk ik.”

De huidige wet is dat winkels acht keer per jaar op zondag open mogen zijn. Winkeliers moeten dit wel doorgeven. In het coalitieakkoord staat dat deze regeling onveranderd blijft. Met name ChristenUnie/SGP is hier een voorstander van. Toch hebben de andere coalitiepartners (VVD, SterkWoerden, Progressief Woerden,  het voorstel voor de versoepeling van deze wet ondertekend, tot verbijstering van ChristenUnie/SGP.

Grootendorst is hier niet over te spreken. “Er is een akkoord gemaakt en dat wordt nu opengebroken. Dat lijkt me sowieso niet fair. Je hebt een afspraak gemaakt. Je zou dus moeten wachten tot de nieuwe verkiezingen. Er wordt nu naar de grote meerderheid geluisterd en dat lijkt me nu niet logisch. Die meerderheid kan zich tijdens de volgende verkiezingen weer opnieuw uitspreken. Dat moet je niet vooraf gaan doen. Ik vind het gewoon jammer.”

Uit hetzelfde onderzoek van de gemeente blijkt dat 75% van de Woerdense consument de mogelijkheid wil om op zondag te kunnen winkelen. De noodzaak om zijn klanten ook op zondag te bedienen voelt Grootendorst niet. “Nee, ze kunnen de rest van de week bij mij terecht. Ook op zaterdag, als veel een vrije dag hebben ben ik nog in touw.”