“Er waren twee wijkagenten in ons midden, een is er helaas met spoed vertrokken, maar Jolanda, jij bent er gelukkig nog”

Nog voordat Theo Streng, voorzitter van het wijkplatform Schilderskwartier, de aanwezigen kan mededelen dat voor de eerstvolgende vergadering geluidsapparatuur zal worden aangeschaft. Gaat de portofoon van een aanwezige wijkagent af. Hoge spoed voor een onbekend ongeval blijkt noodzakelijk. In nog geen twee seconden heeft de agent het multifunctionele gebouw de Plint op de hoek van de Jozef Israellaan verlaten. Wijkagente Jolanda Kloosterziel zal haar verhaal toch alleen moeten doen.

Volgens Kloosterziel valt, ondanks de groepen jongeren die s ‘avonds op straat hangen, de misdaad in de wijk deze periode wel mee. “Qua woninginbraken is het rustig in de wijk, wel zien we een stijging in auto-inbraken die vooral plaatsvinden in de middag- en avonduren.” Het probleem van de hangjongeren verdwijnt volgens de agente snel, de groepen zijn de laatste tijden minder te zien, of staan er maar even, waarschijnlijk door het koude weer. Over de zuiverheid van dit vermoeden valt niet te twisten, precies aan de overkant van de Plint, aan het winkelcentrum Tournoysveld hangen aan het begin van de avond nog een groep van zo’n acht jongeren, een halfuur later zijn ze allemaal verdwenen.

“Werkgroep samen zijn, samen doen, ik kijk naar Henk!” Roept Theo door de zaal. Henk de Jong van de werkgroep samen zijn, samen doen, die zich bezighoudt met het sociaal domein, laat weten veel bezig te zijn geweest met verschillende projecten in de wijk. Samen met de werkgroep is hij het erover eens dat vooral op sociaal gebied, en dan met name integratie, in het Schilderskwartier nog het een en ander kan en moet veranderen. “De werkgroep is de afgelopen tijd actief geweest, zo hebben we een inventarisatie gemaakt van alle activiteiten die in de wijk worden gedaan, en dan vooral voor ouderen en op het gebied van integratie. Door middel van zogenaamde pitstops met elk een boeiend thema, kunnen de bewoners elkaar leren ontmoeten,” aldus De Jong

Ook moet de Plint volgens de werkgroep een uitgebreidere buurtfunctie krijgen. “Daarnaast willen we dat de Plint meer voor de wijk kan gaan betekenen. Nu staat het namelijk vaak leeg, terwijl we het goed kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de integratie van statushouders soepeler te laten verlopen en een beter contact creëren met de ‘nieuwe Nederlanders’.

Daarom willen we er uitgebreid verslag over doen in de wijkkrant, waardoor het voor alle bewoners in de wijk ook duidelijk wordt wat we allemaal organiseren”

“Hoor ik een themanummer voor de eerstvolgende wijkkrant over samen zijn, samen doen?” Vraagt Theo. Door de zaal wordt er bevestigend geknikt. “Dan moeten we dat gewoon doen,” gaat Theo door. De wijkbewoners zijn het in een mum van tijd met elkaar eens, agendapunten waar normaal uren van tijd overheen gaan door onenigheid en miscommunicatie, zijn binnen de kortste keren bij dit wijkplatform geregeld. Misschien was het de eindejaarsborrel die plaats vond aan het einde van de vergadering, of de naderende kerstvakantie waar de gezelligheid het over nam van de serieusheid? De bewoners kunnen het in ieder geval goed met elkaar vinden.