“En nu is het tijd voor de kinderen!”, wordt er door de microfoon geroepen. Terugkrabbelende koeien, blije kindergezichten en een hoop trotste moeders is wat er om en in de ring te zien is.

Het is tijd voor de kalveren voorbrengwedstrijd door de kinderen, wat natuurlijk gehouden wordt op de jaarlijkse Koeiemart. De voorbrengwedstrijd wordt gehouden op het kerkplein, waar al vanaf 5 uur ’s ochtends koeien staan. De vijf kinderen staan met gespannen gezichten in de ring op, ze hebben ongeveer 5 minuten om te ‘shinen’. Dit doen ze niet alleen, maar samen met hun kalf. De jaarlijkse kalveren voorbrengwedstrijd begint met de jongste kinderen.

Een van de moeders van de kinderen die meedoet is Milanda Hoogebrugge. “Mijn dochter Anouk Geerlof is al heel lang bezig met het met het oefenen voor deze kalveren voorbrengwedstrijd”, vertelt Milanda. “Het oefenen deed Anouk niet alleen, maar samen met de andere meiden, zo hebben de meiden de koeien bijvoorbeeld samen gewassen”. “Mijn andere dochter Mieke Geerlof doet ook mee aan de wedstrijd, maar dan met de oudere kinderen”.

Maar hoe gaat zo’n voorbrengwedstrijd te werk? En waar let de jury op? In principe zijn de regels voor de jongste kinderen en de iets oudere kinderen hetzelfde. Je ziet dat de kinderen allemaal druk bezig zijn met het controleren van hun koe, en dat is waar het immers allemaal omdraait. De jury legt uit dat het belangrijk is dat jij de controle hebt over je kalf, en vooral niet andersom. Jouw kalf moet op het moment dat de jury kijkt precies goed lopen.

De jury is druk in overleg over wie nu de prijs wint bij de jongste kinderen, maar even nemen ze een korte onderbreking, want er komt nog een laatste belangrijk onderdeel aan. De kinderen moeten met hun koe opgesteld gaan staan. Bij het opstellen is het belangrijk dat je de koe goed neerzet, daar wordt bijvoorbeeld mee bedoeld dat het beenwerk onder het kalf recht moet staan en dat de koe recht moet staan. De jury benadrukt nog een keer dat deze voorbrengwedstrijd door kinderen erg belangrijk is, zo wordt de traditie van de Koeiemart, die dit jaar officieel is opgenomen in het Nederland immateriaal cultureel erfgoed, doorgegeven aan de jongeren generatie.

En dan mag er een drietal naar voren. Het zijn Mieke, Filine en Anouk die met hun koe een stap naar voren mogen zetten. Het was het drieling van de vijf kandidaten waarvan hun kalf het beste presteerde. Voor een laatste keer zie je dat de jury in overleg gaat, het publiek staat vol spanning te wachten, en iedereen is stil.

De winnaars van de wedstrijd van de oudere kinderen
C: Isa de Laat

Een vrouw die vol spanning in het publiek staat te wachten is Rina Droogh. Het is haar eerste keer dat ze naar deze kalveren voorbrengwedstrijd kijkt, maar ze vindt het zeker voor herhaling vatbaar vertelt ze. “Ik vind het grappig om te zien, kijk nou dat kalf wil niet meer meewerken”, wijst ze lachend naar de ring.

"Kijk nou dat kalf wil niet meer meewerken”

Het moment is daar, tromgeroffel… “Mijn kalf heeft gewonnen!”, vertelt Anouk Geerlof vol trots. Anouk haar kalf presteerde volgens de jury het beste en haar kalf liep het rustigst door de ring. Bij de iets oudere kinderen zie je een jongen opvallend blij kijken, het is Gijs die er met de eerste prijs bij de oudere kinderen van door gaat.

“Mijn kalf heeft gewonnen!”