WOERDEN – In de afgelopen jaren is tweedehands kleding steeds populairder geworden. Steeds meer jongeren gaan op zoek naar de beste koopjes in vintage winkels. Annette van der Hoek is samen met drie vriendinnen eigenaresse van tweedehands winkel De Kijkdoos in Woerden.

Ongeveer 22 jaar geleden begon Annette met haar vriendinnen de winkel. Zij verkochten in het begin slechts kinderkleding, speelgoed en boeken. Na vijf jaar besloten zij ook positie- en dameskleding te gaan verkopen. Vandaag de dag verkoopt de winkel ook jongenskleding. “Er komen veel verschillende mensen bij ons in de winkel en dat zorgt voor een gezellige sfeer in de winkel, aldus Annette.”

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? “In het speelcafé in Woerden hebben we elkaar leren. Dit was vroeger een ontmoetingsplek voor moeders met jonge kinderen. De moeders konden lekker een kopje koffie drinken, terwijl de kindjes met elkaar speelden. Op een gegeven moment was het zo dat we steeds vaker kleertjes met elkaar uit wisselden en zo ontstond er eigenlijk een soort van ruilhandel tussen kinderkleertjes.”

En zo kwamen jullie op het idee van de winkel? “Ja, we hadden op een gegeven moment zoveel kleertjes dat we wilden kijken of we iets konden verkopen. Dus toen hebben we in de stad een pand gehuurd op het Kerkplein en zo is het gegroeid. De eerste vijf jaar hebben we in dat pand gezeten, maar omdat het plein werd verbouwd en de huur te hoog werd, zijn we naar ons huidige pand gegaan aan de Jan de Bakkerstraat. We hebben allemaal een andere baan erbij, we doen dit puur voor ons plezier. Lekker even een dag voor jezelf en het is heel gezellig om hier te staan.”

Merkt u dat er steeds meer jongeren naar de winkel komen? “Ja absoluut, steeds meer vintagekleding is te zien in de bladen. Dus het is helemaal hip. In het begin kwamen hier voornamelijk moeders met kinderen. Nu komen er ook steeds meer meiden met kleedgeld die lekker komen snuffelen. En je kan hele mooie spullen vinden als je even de tijd neemt. Het werkt bijna verslavend.”

Is de taboe op het kopen van tweedehands kleding ook minder geworden? “De eerste twee jaar dat wij deze winkel hadden merkten we heel erg dat mensen niet gezien wilden worden in de winkel of in tweedehands kleding en kochten daarom vooral voor hun kinderen kleding. Maar omdat het de laatste jaren steeds hipper is geworden om vintagekleding te dragen, is de taboe ook veel minder. Mensen kopen de tweedehands kleding niet alleen omdat ze vaak minder duur zijn dan in de winkels, maar ook vanwege milieuoverwegingen. Zij komen hier met het idee dat het zonde is om kleding die slechts enkele keren zijn gedragen weg te gooien. Ook hopen ze dat ze hier een item vinden dat niet bij alle winkels hangt.”

Welke mensen komen het meest bij jullie in de winkel? “Er komen veel verschillende mensen bij ons in de winkel. In het begin waren het voornamelijk dames van rond de veertig die voor zichzelf gingen kijken en voor hun kinderen. Maar tegenwoordig ook steeds meer oma’s met kleinkinderen en jonge dames van vijftien jaar met kleedgeld. En sinds de afgelopen vijf jaar komen er ook steeds meer jongens met kleedgeld.”

Hoe verloopt jullie verkoopproces? “Mensen brengen hun kleren hier naartoe en wij controleren de kleding vervolgens op gaatjes en vlekken. Iedereen waarvan kleding in de winkel hangt, heeft een eigen lijst waarop de producten te zien zijn en waarop wordt genoteerd wanneer iets is verkocht. De mensen die kleding naar ons brengen krijgen 40 procent van de opbrengt. Alles wat niet binnen twee maanden wordt verkocht, wordt uit de winkel gehaald en mogen ze weer op komen halen of doneren wij aan het goede doel. En vervolgens wordt 40 procent van de verkoop overgemaakt naar de mensen.”

Hoe lang zijn jullie nog van plan om door te gaan met de Kijkdoos? “Elk jaar mogen we bedenken of we nog een jaar door gaan met de winkel. En elk jaar zeggen we weer: we stoppen nog niet hoor, gewoon omdat we het zelf nog veel te leuk vinden! Ieder van ons werkt hier vrijwillig, we zien het als een soort van hobby. We hebben er alle vier altijd een andere baan naast gehad, dus voor het geld hoeft het niet. Daarnaast hebben we het geluk dat we onze eigen baas zijn, dus voelt het ook niet als werk. Inmiddels zijn we alle vriend rond de zestig en zeggen we wel eens tegen elkaar: ’we staan hier straks nog met onze rollators en gehoorapparaten’. We hadden ook nooit verwacht dat het zo’n groot succes zou worden. Vanaf begin af aan is het allemaal goed gegaan en gelukkig gaat het nog steeds goed.”