Een kleine zaal naast de Bonaventurakerk is in gebruik voor de Taizéviering, een Christelijke viering die komt uit het Franse plaatsje Taizé. Stoelen en kussentjes op de grond staan in een halve kring gericht naar het kruis. Kaarsjes branden en het is muisstil. “Tijdens de Taizéviering kom je tot je zelf”, vertelt Pastor Janneke Stam.

Gitaarmuziek uit Taizé vult de zaal. Een voor een komen de aanwezigen binnen, allemaal in stilte. Een programmaboekje met liederen wordt uitgedeeld, een enkeling heeft een houten bankje waarmee je kan knielen op het kussen. De Taizéviering in Woerden is begonnen.

De aanwezigen in de zaal is een groep ouderen die in de maand oktober naar Taizé is geweest. De reünie is vanavond, en niet zomaar een reünie maar de viering uit Taizé zoals het daar ook wordt gedaan. De viering komt uit het Franse stadje Taizé, gelegen tussen Dijon en Lyon, waar jaarlijks duizenden jongeren uit de wereld samenkomen om te ontmoeten om zich te bezinnen tot het geloof. “In Taizé is iedereen samen, het maakt niet uit waar je vandaan komt”, vertelt Gerard Voorbij.

Na een lange tijd stilte begint de groep met zingen. “Het zingen van de liederen is bedoeld om de boodschap te laten inzinken, de liederen zijn daarom niet langer dan twee regels”, vertelt Rob de Pauw. De liederen komen niet alleen uit Frankrijk, maar uit heel de wereld. Talen als Pools, Italiaans en Engels komen voorbij. De viering bestaat uit 9 liederen, tussen de liederen worden gebeden voorgedragen. Voorbeelden van liederen die worden gezongen zijn Kyrié Eleison en Halleluja. “In Taizé worden deze liederen normaal gesproken met duizenden tegelijkertijd gezongen, dat is heel erg indrukwekkend”, vertelt Mart de Regt.

In Taizé komen voornamelijk jongeren, hier slapen ze en hebben ze taken voor elke dag. Elke dag is er in Taizé ook Bijbelleer. Tijdens een Bijbelles zitten er ruim 150 mensen naar vertalers en de priester te luisteren. In Rotterdam was in 2011 ook een Taizé viering, toen kwamen er duizenden jongeren naar Rotterdam. “Destijds was de hele stad opgewonden, overal werd in bussen en metro’s gezongen”, vertelt Janneke Stam.

De kaarsen worden een voor een aangestoken door ieder van de aanwezigen met een persoonlijke boodschap. Sommigen branden een kaarsje maar houden de boodschap voor zichzelf, dit alles gebeurt in absolute stilte. Enige tijd wordt de stilte verbroken door een auto die kennelijk buiten zijn stereo probeert op te blazen.

Een kring wordt gevormd, alle aanwezigen staan hand in hand. Het laatste gebed wordt voorgedragen. Iedereen verlaat de zaal in stilte, er wordt gevraagd om koffie of thee. De reünie is nog niet afgelopen, de groep haalt oude herinneringen naar boven van hun ervaringen in Taizé. “Vanavond zocht ik de stilte in mezelf, ik kom tot rust en laat alles los”, vertelt Janneke. De groep vertrekt naar huis en maakt al plannen voor volgend jaar, weer terug naar Taizé.