De gemeenteraadsverkiezingen zijn in zicht. Veel partijen brengen hun verkiezingsprogramma’s uit en voeren uitbundig campagne. Een van de vele kandidaat-raadsleden op wie je dit jaar kunt stemmen is Irene Brits. Zij staat tweede op de kieslijst van de SP Woerden.

Brits werkt momenteel als taxichauffeur, is studerend Engels docent, eigenaresse van MiCasa en Katibri en daarnaast ook nog eens tweede op de kieslijst van de SP Woerden. Het werk als taxichauffeur is haar “basisinkomen”. Ze beschrijft het als een manier om uit de bijstand te blijven. Werk waar zij 24-30 uur per week mee bezig is. Naast dit werk volgt ze thuis de Hbo-opleiding Docent Engels. Ze vindt het belangrijk dat kiezers goed letten op welke partij ze stemmen. “Kies een partij niet omdat ze één punt hebben waar je het mee eens bent maar kijk naar het hele plaatje. Vergeet niet trots te blijven op jezelf en tolerant te zijn naar anderen.”, aldus Irene Brits. Zij vertelt haar verhaal:

STUDIE

“Toen ik kinderen kreeg ben ik gestopt met werken, ik was bedrijfsleidster bij een drukkerij waar ik ooit begonnen was als dtp-er. Na 10 jaar moederen ben ik weer gaan werken maar het lukte me niet om verder te komen dan licht administratief werk met tijdelijke contracten. De crisis kwam en ik raakte uiteindelijk werkloos. Daarom besloot ik toen om de opleiding tot docent te gaan doen. Het is een 4-jarige opleiding die ik in zesjaar mag doen, waardoor ik wat speling heb. Maar ik hoop de opleiding volgend jaar af te ronden.”

WERK

“In die tijd ben ik onder andere ook het bedrijfje Katibri gestart. Helaas liep het allemaal niet makkelijk, mijn bedrijfje deed het prima, ik was met nul begonnen en werkte mezelf langzaam richting een eigen inkomen. Het was echter niet makkelijk (een deel van mijn) uitkering te ontvangen. En die had ik echt de eerste 5 maanden nodig om het bedrijfje op te bouwen. Ik moest stoppen. Omdat ik later hoorde dat er voor taxichauffeurs altijd wel werk was, heb ik daar een cursus voor gedaan. Sindsdien heb ik als taxichauffeur gewerkt. Een prachtig vak waarbij je veel verhalen hoort. Ik rijd nog steeds op de taxi, al ben ik nu op zoek naar een parttimebaan in het onderwijs.”

BRITS IN DE POLITIEK

Ik hoop de kans te krijgen om mee te mogen helpen een socialer Woerden te creëren."

“Mijn opa was altijd al actief in de politiek. Hij richtte in 1927 de Anti-Stemdwang partij op, een lokale partij in Haarlem. In de jaren ‘80 ben ik bij diverse demonstraties geweest en opa had altijd zijn verhalen dan weer klaar. Zo ben ik er denk ik vanzelf in gerold. Sinds mijn 18de stem ik al links. Eerst de PSP, later de SP. De SP ligt gewoon het dichtst bij mij qua uitgangspunten. Niemand is gelijk, maar iedereen verdient gelijke kansen. Dit idee komt het best terug bij de SP. Dit is niet een partij voor alleen arme mensen in de samenleving, al begrijp ik dat dat soms zo lijkt. Het gaat om de kansen die mensen wel/niet hebben/krijgen. Hier is nog veel werk te verzetten en de SP steunt dit. Ook bij het beleid van Fermwerk, de verdelingen van woningen, schoolzwemmen, armoedebestrijding, kansenonderwijs, medische voorzieningen en gaswinning beginnen mijn handen te . Als ik raadslid word ga ik minder uren werken zodat ik mij volledig kan inzetten. Misschien dat ik één dag blijf taxi rijden of één dag ga lesgeven maar meer niet. Mijn opleiding is bijna afgerond dus ook hierin komt meer tijd vrij. Het raadslid-zijn komt dan op de eerste plaats. Ik hoop de kans te krijgen om mee te mogen helpen een socialer Woerden te creëren, een Woerden waar elke inwoner trots op is. Tegelijkertijd hoop  ik met mijn ervaringen en ideeën Woerden nog iets mooier te maken.”