“Als designer-creator heb je de drang vernieuwend en anders te willen zijn.” Ron stelt zijn handgemaakte designproducten tentoon en vertelt met passie het verhaal achter de collectie aan de Voorstraat in Woerden.

Het kerstfeest staat voor de deur. “Tijd om je te verdiepen in de persoon die je wilt verrassen met een mooi, met aandacht gekozen, cadeau”, meent Ron van den Bosch. “Denk er eens over na: Hoe groot is de waardering wanneer je iemand iets geeft dat diegene écht mooi en leuk vindt?” Ron verwelkomt u “graag om u aan een passend cadeau te helpen”, in het met dennentakken en kerstlichtjes versierde pand, terwijl op de achtergrond kerstliedjes uit de radio klinken.

“Als designer-creator heb je de drang vernieuwend en anders te willen zijn. Ik onderscheid me in mijn design en materiaalgebruik.” Tijdens een gebruikelijke rit op zijn racefiets kwam Ron op het idee om met carbon aan de slag te gaan. “Ik dacht: mijn racefiets is van carbon. Wat kan ik daarmee?” Het antwoord op deze vraag is: “veel”. Dat blijkt uit het uitgebreide assortiment dat Ron tentoonstelt in de pop-up store; horloges, armbanden, colliers, ringen, vlinderdassen, kaarthouders, tassen, manchetknopen et cetera. “Carbon is koolstof en dat is de grondstof van diamant”, vertelt Ron glunderend. Hij heeft zijn design dan ook de naam ‘Black Diamond Art’ gegeven.

Ron heeft met zijn ‘Black Diamond Art’ collectie al veel bereikt. Zo waren zijn accessoires te zien tijdens de New York Fashion Week van 2015 en werden zijn vlinderdassen gedragen tijdens de Oscaruitreiking dit jaar. Bekende Nederlanders als Timor Steffens en internationale sterren als DJ Memfisa pronken met zijn creaties. Toch blijft Ron gefocust. “Mijn passie is onbegrensd”, vertelt hij stellig. “Ik maak zulke leuke dingen mee en dat geeft zo’n boost elke keer. Ik wil stappen blijven maken en genieten van het leven.”

Genieten van het leven doet Ron samen met zijn vrouw en twee dochters. Achter zijn succes schuilt een hechte samenwerking. “Mijn dochters weten wat hard werken is.” Samenwerken ziet Ron als iets waar je samen wat aan hebt. “Ik vind het belangrijk dat het mes aan twee kanten snijdt.” Trots laat Ron een foto zien waarop hij stralend met zijn dochter poseert op de rode loper.

Alle facetten van het werk als designer-creator vindt Ron leuk. Gezelligheid en het contact met mensen vindt hij het meest belangrijk. “Je moet mij niet de hele week opsluiten in een atelier. Ik ben hard aan het werk om daarna ook naar het feestje te gaan”, vertelt Ron, waar hij aan toevoegt: “Natuurlijk vind ik het leuk als ik in m’n nette pak stoer mag doen over mijn product. Dat is je trots.”

Ron hoeft niet lang na te denken wanneer hem de vraag gesteld wordt op welk product hij het meest trots is. Gauw loopt hij richting een van de vitrinekasten en haalt hij zijn laatste ontwikkeling, een horloge, achter het glas vandaan. “Zo’n horloge ontwikkelen is niet eenvoudig”, legt hij uit. “Het is technisch een heel denkproces, met kleine schroefjes. Zélfs de wijzers heb ik zelf gemaakt; wijzers van 0,3 millimeter die je moet solderen”, vertelt Ron terwijl hij grijnzend zijn wenkbrauwen optrekt. “Het is heel veel testen, heel veel doen”, beaamt hij. “Het creëren geeft veel voldoening als het uiteindelijk lukt.”

Inspiratie haalt Ron uit de Italiaanse cultuur. “Italië is thuiskomen. Al heel mijn leven ga ik er naartoe op vakantie. In de Italiaanse cultuur gaat het om passie, levensstijl, genieten.” Kernwoorden die een rode draad zijn in het leven van Ron. Of Ron altijd een Woerdenaar zal blijven is niet zeker. “Als ik internationaal artiest ben klinkt Woerden niet, hè?” “Wáár?”, grapt hij, terwijl hij een voorstelling maakt van een mogelijke toekomst.