WOERDEN – Binnenkort zal de app ‘The Legend of Lucius’ worden gepresenteerd door het Stadsmuseum Woerden. Naast dat er allerlei activiteiten worden ondernomen, worden er ook filmpjes weergegeven op de smartphones, waarin Woerdenaren acteren als een Romein of een Germaan. ‘’We willen de opgravingen van de Romeinen laten zien en de vondsten met elkaar verbinden‘’, aldus Stephanie Rompa (communicatiemedewerkster Stadsmuseum Woerden).

Vrijdag 25 november is de precieze datum dat ‘The Legend of Lucius’ wordt uitgebracht. Als we dieper de geschiedenis induiken, om precies te zijn rond 68 na Christus. Dan speelt daar het verhaal af wat zich binnenkort ook zal afspelen op de schermpjes van de smartphones. De Germanen en Friezen zorgen voor veel onrust binnen bezette Romeinse delen. Wapens, voedsel en kostbaarheden zijn factoren om de Romeinse bezette delen te plunderen. Dit blijkt aanwezig te zijn in een boot, die wordt leeggeroofd. Maar door wie? Nog steeds is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor deze misdaad.

Kinderen kruipen in de rol van detective en gaan op onderzoek uit om de dader(s) te ontmaskeren. Lucius is de vaandeldrager van het Romeinse leger. Samen met hem, is het aan de kinderen om op avontuur te gaan in Woerden. Meerdere personages doen hun verhaal en door middel van de sporen die zij achterlaten, ligt de taak bij de kinderen om als detective te werk te gaan.

Dat er juist nu een app wordt ontwikkeld, is niet zo gek. Stephanie Rompa legt uit dat ze bewust deze keuze hebben genomen, om kinderen op hun manier te bereiken. ‘’Via deze app zijn er allerlei Romeinse vondsten met elkaar te verbinden in Woerden, allerlei aanwijzingen die je met elkaar moet zien te verbinden. Lucius is de Romein, hij vormt het begin en het einde. Ons doel is om deze kinderen meer te laten weten over de Romeinen die hier in Woerden hebben geleefd.’’

Naast dat het educatief gericht is, vindt het Stadsmuseum Woerden het ook van belang dat kinderen zich interesseren in hun erfgoed, dus waar ze vandaan komen. Het Stadsmuseum is uniek in het uitbrengen van zo’n soort app. ‘’Het is een app die up to date blijft, het is niet zo dat het in één keer kan worden uitgespeeld. Er is ook nog geen sprake van een andere app met andere aspecten van de geschiedenis die zich in Woerden hebben afgespeeld. Het is erg duur om een app uit te brengen en de subsidie die wij hebben gekregen is alleen bedoeld voor geschiedenis uit het Romeinse tijdperk.’’