Vanaf vandaag laat de gemeente fietsen die buiten de rekken staan bij het station verwijderen. “We houden het in Woerden graag netjes en veilig,” zegt de gemeente in een bericht op hun site.

De gemeente laat de fietsen verwijderen door de medewerkers van Fermwerk. Zij verplaatsen sinds oktober 2017 deze fietsen dagelijks naar lege rekken in de (gratis) stalling verderop. Deze acties hebben, tot grote teleurstelling van de gemeente, tot nu toe niet het gewenste resultaat geleverd. Onlangs heeft de gemeente daarom in een nieuw bericht uitgebracht dat deze hinderlijk geplaatste fietsen, nog intensiever verwijderd ouden worden. De gedachte erachter was, dat het intensiever behandelen dit keer wel zou moeten werken.

In een reactie laat Fermwerk weten hier absoluut niets van op de hoogte te zijn. De gemeente was van plan intensiever te gaan behandelen, maar bij ons is er niets bekend. Of er nou sprake is van een misverstand of een vervroegde 1-aprilgrap weet ik niet. Bij ons is er in ieder geval niets anders dan normaal,” zegt Bernhard Drost, directeur van Fermwerk.

In het bericht dat de gemeente naar buiten heeft gebracht, staat dat Fermwerk de fietsen zal verwijderen die op de stoep staan, buiten de hekken staan en fietsen die in de stalling de doorgang voor andere gebruikers blokkeren. De Woerdense vriendinnen Fieke en Nina kunnen zich wel vinden in het nieuwe beleid. “Vooral als ik haast heb, plaats ik mijn fiets zomaar ergens. Vaak weet ik dat ik dat hij dan in de weg staat, maar zolang ik de trein maar haal ben ik allang blij als ik hem op slot gezet heb. Daar zal ik nu wel beter over nadenken.” zegt Fieke.

De fietsen worden eerst voorzien van een zogenaamde 4-uurs beschikking. Staat de fiets na 4 uur nog steeds foutgeparkeerd, dan wordt de fiets op grond van artikel 5:12 APV verwijderd. De fietsen worden voor een periode van 13 weken opgeslagen bij FermWerk/FietsSluis. Binnen deze periode kan de rechtmatige eigenaar de fiets gratis ophalen of voor € 20 laten thuisbezorgen. Is de fiets binnen 13 weken niet opgehaald, dan wordt deze eigendom van de gemeente Woerden. De fiets wordt vervolgens opgeknapt en gaat daarna terug de verkoop in.

De gemeente noemt de reactie van Fermwerk “geen goede zaak” en zegt dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over de werkinzet van Fermwerk. “Zij mochten dit vanaf gisteren gaan doen en het is nu aan Fermwerk om dit te verwerken in hun werkplanningen. Het is een afspraak die wij hebben gemaakt met een van de werknemers en niet met de directeur.” Het blijft dus nog onduidelijk hoe en per wanneer dit plan uitgevoerd zou worden.