Wat begon als uit de hand gelopen hobby voor Corja Bekius, is inmiddels uitgegroeid tot hulpmiddel voor mensen in moeilijke tijden. Met haar schilderwerken probeert Corja mensen inzichten te bieden in tijden van kwetsbaarheid. "Iedereen komt weleens voor de vraag te staan wie hij of zij is in tijden van ziekte, zorg of dood."

In combinatie met muziek en verzen, zetten de werken van Corja Bekius tot nadenken. De expositie ‘Uit Aarde’, die tot en met 3 december te bezichtigen is in de Lutherse Kerk in Woerden, is een uit negen stukken bestaande reeks van schilderijen, gebaseerd op religieuze teksten en liederen. Na haar pensioen ging Corja op onderzoek uit binnen haar passie voor schilderkunst. Na haar studie theologie en werk als predikant, theologie docent en geestelijk verzorger vlochten haar interesses ineen. Daarom focust zij zich vandaag de dag vooral op het schilderen van zowel abstracte als figuratieve werken met religieuze achtergronden. Maar waarom deze interesse in het bovennatuurlijke? “Rond de tijd dat ik mijn studiekeuze zou maken, overleed mijn vader. Dit had grote impact op mij.”

Want?
Ineens ben je heel kwetsbaar en moet je terugvallen op wat je nog wél hebt. Ik was op zoek naar veel antwoorden en besloot theologie te gaan studeren. In eerste instantie viel dit tegen: de antwoorden waar je zo naarstig naar op zoek bent, vind je niet direct. Later viel alles meer op zijn plaats. Ik ben toen aan het werk gegaan als predikant, docent theologie en geestelijk verzorger. Tijdens mijn werk verbaasde ik me vaak over de veerkracht van mensen in kwetsbare periodes, zoals ik deze vroeger bij mijzelf opmerkte. Dit vormde voor mij de basis van mijn inspiratie van vandaag de dag. Kwetsbaarheid is iets wat veel terugkomt in mijn werken.”

De kwetsbaarheid en veerkracht van mensen spreekt me aan."

Hoe is dat terug te zien in de Uit Aarde werken?
“In de schilderijen is veel contrast te zien. Ik heb gespeeld met barsten en breuken in het donker waar licht doorheen komt. Alle stukken zijn gebaseerd op een lied of vers. Eerst zoek ik uit welke kleur voor mij het beste de sfeer daarvan weergeeft. Vervolgens speel ik met contrast en een combinatie van abstracte en figuratieve figuren. Ik wil dat de stukken tot de verbeelding spreken, vandaar het abstracte. Wel is figuratief vaak toegankelijker voor mensen. Daarbij is het voor de kijker fijn dat er bij ieder schilderij een vers of lied aanwezig is. Zo hebben zij houvast bij het kijken naar de stukken en komen twee werelden van kunst prachtig samen.”

Waarom de keuze om te werken vanuit liederen en verzen?
“Ik werk vaak vanuit teksten omdat het een fijne houvast geeft. Voor mijzelf maar ook voor de kijker. Zelf maak ik ook poëzie die ik probeer te combineren met schilderwerken. Verder werk ik graag met de teksten van Andries Govaart, zo ook deze keer. Als Rooms Katholiek dichter en liturgist schrijft hij mooie teksten. Ik probeer door middel van deze teksten de kijker te laten ontdekken wat het doet om naar het schilderij te kijken en ondertussen de tekst te lezen of te zingen. Misschien komen zij zo tot inzichten of vinden zij hun eigen kwetsbaarheid en veerkracht. De dominee van de Lutherse kerk waar de expositie hangt, Maarten Diepenbroek, is een oud-leerling van mij. Het mooie is dat hij veel met muziek doet binnen zijn pastorale werk. Dit project past daar perfect in, vandaar dat de expositie ook in die kerk plaatsvindt.”

Ik snijd universele thema's aan, ookal komt mijn inspiratie enkel uit het christendom."

Is het een vereiste dat uw kunst een christelijke of andere religieuze inspiratie heeft?
“Privé schilder ik ook zonder religieuze inspiratie. Ik maak veel portretten, wat ik ook erg leuk vind. Voor dit soort exposities of reeksen heb ik echter wel vaak een religieuze inspiratie. De basis daarvan ligt vaak binnen het christendom, al zijn de thema’s die ik aansnijd vaak universeel. Binnen elke religie komen dezen voor en op iedereen zijn ze van toepassing. Vanuit de christelijke teksten heb ik deze reeks over de kwetsbaarheid van het bestaan gedaan, maar dit is niet per se een christelijk thema. Iedereen komt weleens voor de vraag te staan wie hij of zij is in tijden van ziekte, zorg of dood.”

Heeft u al reacties gekregen van mensen die aangaven hierdoor geraakt te zijn?
“Jazeker. In Woerden is de expositie pas net bezig, dus die reacties wachten we nog af. Hiervoor waren de stukken echter te bezichtigen in Soest, waar veel mooie reacties zijn langsgekomen. Zo gaf iemand aan het schilderij ‘Stem die de stenen breekt’ graag te willen kopen, zó mooi vond ze het. Helaas is dat nog niet mogelijk! Eerst gaat de expositie nog door naar Alphen aan de Rijn en Castricum. Wel is dat het mooiste compliment wat je als schilder kan krijgen, iemand zo diep raken met je werk.”