Restaurant El Rey is, in samenwerking met het bedrijf Instock, het project aangegaan om voedselverspilling tegen te gaan. ‘’Wij hebben inmiddels al meer dan 200 kilo voedsel kunnen redden’’, aldus Junior Brandenburg, eigenaar van El Rey.

Junior Brandenburg kwam toevallig in aanraking met Instock op een bijeenkomst over Duurzaamheid. ”Daar raakten we met elkaar in gesprek en zagen direct kansen om samen te werken”, vertelt Brandenburg.

Instock is een restaurant met meerdere vestigingen in Nederland. Sinds 2014 heeft Instock voedselverspilling op de kaart gezet. De oprichters van Instock zagen, als assistent-supermarktmanagers bij Albert Heijn, dat veel goede producten onverkocht bleven. Het bedrijf heeft daarom het concept bedacht waarbij de onverkochte producten in gerechten worden verwerkt. Dit zijn vooral producten met een kleine beschadiging of één slecht product uit de verpakking, waarbij de overige producten in de verpakking nog goed waren. ‘’Wij redden hiermee zo’n 2000 kilo eten per week’’, vertelt Djaja van den Berg, Community Manager van Instock.

Instock en El Rey hebben met elkaar naar de mogelijkheden gekeken om via de bestaande restaurantformule ook de voedselverspilling tegen te gaan. Dit bleek te lukken en al snel begon El Rey te testen. ‘’Wij hebben in deze periode vooral gekeken naar onze eigen creativiteit en we hebben de producten in heel veel bestaande, maar ook in nieuwe gerechten kunnen verwerken’’, vertelt Junior.

Uit de test bleek dat in werkelijk alle gerechten van El Rey de restanten van voedsel verwerkt konden worden. Marloes Kraan, de kok van El Rey, vertelt dat er producten zijn verwerkt in lunchgerechten, versgebakken taarten, desserts en zelfs in cocktails.

Wij hebben inmiddels al meer dan 200 kilo voedsel kunnen redden.

El Rey heeft inmiddels na 4 weken al meer dan 200 kilo voedsel gered. ”Dit was tijdens een relatief rustige periode voor het restaurant. Wij verwachten daarom nog veel meer voedsel te kunnen redden”, laat Brandenburg weten.

We merken dat vanuit de gasten het aspect duurzaamheid steeds belangrijker wordt.

Alle vaste en nieuwe gasten reageerden erg enthousiast op het initiatief. Geen verrassing voor Djaja van Instock. “We merken dat vanuit de gasten het aspect duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Zij vinden het niet alleen mooi om bij te dragen aan de strijd tegen voedselverspilling, maar reageren ook super enthousiast op de gerechten.” En hoewel de producten niet meer verkocht konden worden in de supermarkt, voldeden ze volgens Brandenburg nog wel aan de hoogste voedselveiligheidseisen en standaarden. Geen enkel product was over de houdbaarheidsdatum, waardoor de klanten wel ‘verse’ gerechten op tafel kregen.

Junior laat weten dat El Rey zeker door gaat met het tegengaan van de voedselverspilling. ”Het is ons gelukt om als bestaand restaurant aan te sluiten en dat was weliswaar een behoorlijke
uitdaging, maar nu we gezien hebben dat het werkt, gaan we absoluut door.’’

Andere restaurants kopen inmiddels ook producten bij Instock. Djaja vertelt dat Instock de producten bestelt bij de Food Rescue Center, de eerste in Nederland. In dit Center worden groente, fruit en aardappels verzameld, die anders worden weggegooid.