In de hoek hangt een regenboogvlag terwijl de grootste hits van onder andere Britney Spears, Queen en Lady Gaga over de speakers klinken. Aan de bar staat een groepje mensen gezellig met elkaar te kletsen en aan een tafeltje staat een groepje jongeren met elkaar te kaarten. Ondanks dat het jeugdhonk niet vol staat lijkt iedereen toch te genieten van het LHBT feest van jeugdhonk Babylon.

“Wonen in Woerden als homoseksueel persoon is niet altijd makkelijk. Ik voel mij niet altijd vrij genoeg om mijzelf te zijn.” Vertelt Jonas* al zittend bij de bar. Het is niet voor het eerst dat jeugdhonk Babylon een LHBT+ avond organiseert, in oktober 2017 werd de eerste editie van het feest georganiseerd. Met die eerste editie werd een nieuw tijdperk ingeluid voor LHBT’ers in Woerden.

Bij de bezoekers heerst lichte ontevreden over de lage opkomst. Naarmate de avond ouder wordt, neemt het bezoekersaantal niet toe, maar ook zeker niet af. De kaartende jongeren zijn ondertussen luidruchtig aan het kwebbelen gegaan onder het genot van een biertje of alcoholvrij drankje.

Ontevreden over het leven als homoseksueel in Woerden lijkt even vergeten. Eén voor één verlaten de jongeren het jeugdhonk. Door de uitgang van het jonk stappen ze allemaal de echte wereld weer binnen. “Eerder deze avond vertelde ik dat ik mij niet altijd vrij voel. Daar wil ik op terug komen. Ik voel mij op dit moment vrijer dan ik ooit heb gedaan.” Het LHBT feest was dan wel niet druk bezocht maar voor de aanwezige was het wel een groot succes.

*Dit is een fictieve naam. Deze persoon heeft gebruik gemaakt van zijn recht op anonimiteit. Zijn contact gegevens zijn bekend bij de redactie.