De SP is terug. Alleen zonder Frans Epping in de raad, en daar heeft hij zijn redenen voor: '’Na een jaar zei ik thuis nog wel eens: 'Lekker, vanavond geen vergadering.'''

Hij is voor velen nog steeds het gezicht van SP Woerden en wordt nog steeds vaak aangesproken op straat. Hij was lijsttrekker toen de SP in 1994 stopte in de raad. Nu de SP terug is, kriebelt het bij Epping niet, maar de liefde voor de SP is blijvend. Het begon allemaal jaren geleden. Frans Epping was nieuwsgierig, en door een huis-aan-huis colportage kwam hij voor het eerst in contact met de SP, waardoor hij het blad ‘De Tribune’ kocht. Daarnaast vond hij het verhaal eromheen interessant: Ongelijkheid, uitbuiting, kapitalisme. Allemaal onderwerpen waar hij interesse voor had. Die interesse had ook te maken met hoe er bij hem thuis gepraat werd. Ze werden gestimuleerd om na te denken. Wat begon met soms puberale rebelsheid, ontwikkelde zich tot een manier om er ook wat mee te doen. Het was de tijd van de protesten tegen de Vietnamoorlog en de Apartheid. ”De SP was voor mij de manier om daar echt iets mee te doen. In die tijd ging de partij ook al consequent de wijken in, organiseren. Dat sprak mij aan.”

Dat sprak u zo erg aan, dat u de raad in ging. Welke rol had de SP toen in de raad?

In de raad was de SP op de eerste plaats nieuwkomer, wat al in jaren niet gebeurd was in Woerden. De SP had een compleet andere manier van omgaan met gemeentepolitiek. Van discussie over vergoedingen, borrels, besloten vergaderingen, noem maar op.

Al heel gauw had de SP de naam van ‘luis in de pels’. Wat men vaak niet begreep was dat de SP net zo makkelijk een idee van de VVD steunde als van PvdA of CDA. De SP was niet in een hokje te stoppen volgens de normen. We kijken wat van belang is voor Woerden en de mensen. In 1994 was de SP landelijk gezien echt in opkomst en in veel gemeenten haalde de SP in 1990 flink wat zetels.

De SP was niet in een hokje te stoppen.

 

Maar waarom is de SP dan gestopt in 1994?

In Woerden hadden we het probleem dat we niet voldoende geschikte mensen hadden op dat moment. Het risico dat je bijvoorbeeld 3 zetels haalt en maar 2 geschikte kandidaten, stond ons niet aan. Dus dan maar niet meedoen, jammer. Toen bleek ook ineens hoe goed het principe is dat vergoedingen aan de partij worden afgedragen. Want bij de hele discussie over wel of niet meedoen speelde geld en inkomen geen enkele rol.

 

Waarom heeft het dan 24 jaar geduurd voordat de SP weer terug is gekomen?

”In 1994 was de SP klein in Woerden. Stoppen met het raadswerk, wat toch veel tijd kostte, heeft niet meer tijd voor de SP opgeleverd. Ik heb toen persoonlijk genoten van veel vrije tijd, ik was moe. Na een jaar zei ik thuis nog wel eens: ‘Lekker, vanavond geen vergadering.’ Naast mijn werk heb ik steeds minder zin in verplichtingen. Dus kleine klusjes voor de SP: prima. Meedenken: ook goed. Maar zeker niet meer in de Gemeenteraad.

Een paar andere actieve SP-ers verhuisden, en dan zakt de boel vanzelf in. Al flink wat jaren geleden is men weer rustig aan begonnen met de opbouw. Eerst organiseren en actieve mensen bij elkaar verzamelen. Niet direct richten op de gemeenteraad, zoals je nu bijna overal in de SP ziet. Is er geen goede afdeling of basis, doe dan maar niet mee aan verkiezingen. Het één kan niet zonder het ander. Nu is de SP sterk genoeg om ook de raad erbij te doen.”

 

 

In uw voorwoord op de site van SP Woerden, staat: ‘’Mijn laatste woorden in de gemeenteraad van 1994 waren: zorg goed en eerlijk voor Woerden, anders zal de SP terugkomen.’’ Nu de SP is teruggekeerd, kan ik daaruit opmaken dat er niet goed en eerlijk gezorgd is voor Woerden?

”Er is in Woerden heel wat veranderd. Het percentage sociale woningbouw is flink omlaag gegaan, de infrastructuur is lange tijd verwaarloosd, geld verdienen met grondverkoop en niet nadenken over de ontsluiting. De binnenstad is aan de ene kant goed aangepakt, maar historische lijnen zijn verdwenen. Verder zijn de signalen over een mogelijke verdwijning van het ziekenhuis niet opgepakt. Dan had er misschien meer in Woerden kunnen blijven. Soms denk ik dat er te weinig of geen échte Woerdenaren meer in de raad zitten. En ik weet niet of dat de politiek beïnvloedt.”

Soms denk ik dat er te weinig of geen échte Woerdenaren meer in de raad zitten.

 

Hoe schat u de kansen in voor SP Woerden in de komende gemeenteraadsverkiezingen?

”Ik denk dat de SP minimaal goed is voor 2 tot 3 zetels. Het klinkt misschien wat vreemd, maar ook na ruim 20 jaar geen SP in de raad word ik nog op straat aangesproken dat het jammer is dat de SP er niet meer is. Kijk ook naar de landelijke trend,  hoe lokale partijen het doen. Nu zijn die er in Woerden wel, maar die hebben niet de uitstraling van de SP. In het hele land doet de SP het goed op lokaal niveau. Verder heeft de SP het voordeel van de nieuwkomer, denk ik. Maar dit zijn mijn ideeën, alleen gebaseerd op ervaringen en wensen. Het zou heel mooi zijn om drie zetels te halen.”

 

Vindt u Wilma de Mooij een geschikte lijsttrekker, en waarom?

”Zoals ik haar ken uit vergaderingen geeft zij goede leiding, is strak, maar ze laat wel iedereen aan het woord. Verder kan ze discussies goed en kort samenvatten om vervolgens conclusies te trekken. Ook kan ze een plan voorstellen, waarbij het samenwerken en concreet iets doen voorop staat. Dat zijn goede eigenschappen voor een lijsttrekker.”

 

Na ruim 20 jaar geen SP in de raad word ik nog op straat aangesproken dat het jammer is dat de SP er niet meer is.

Tot slot: Waarom heeft Woerden de SP nodig?

”Een oude verkiezingsleus van de SP geldt nu weer: Een frisse wind in de raad. De geluiden van de inwoners weer laten horen. Zoals bijvoorbeeld over het inburgeren van immigranten waar de overheid een veel actievere rol in moet spelen en het geld wat er is binnen de gemeente eerlijker verdelen. Er komen na ons nog andere generaties, die moeten ook goed en gezond kunnen leven.”