Jong, talentvol en gedreven, zo wordt Loukmane Issarti (24) door zijn mede-raadsleden omschreven. Hij is student politicologie en heeft zijn eigen bedrijf. Daarnaast vervult hij zijn rol als penningmeester en raadslid bij Progressief Woerden. In de raad maakt hij zich vooral hard voor cultuur en sport die, volgens hem, essentieel zijn voor de samenleving.

Zijn politieke loopbaan begon op een jonge leeftijd toen hij op 18-jarige leeftijd in de jongerenvereniging van de jonge socialisten terecht kwam. Van huis uit werd er op PvdA gestemd, nadat hij zijn research had gedaan kwam hij ook bij de jongerenvereniging van PvdA terecht. Maar Issarti wilde ook graag iets doen op lokaal gebied, na zijn eerste gemeenteraadsverkiezingen mocht hij plaats nemen in de raad voor Progressief Woerden, het lokale samenwerkingsverband tussen PvdA en Groenlinks.

 

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?

“Ik ben vrijwilliger bij jongerenorganisatie Dunya. Er komen daar vaak sprekers langs. Een dag was wethouder Loes Ypma bij ons te gast, zij gaf een presentatie over wat haar werk inhield. Aan het einde van de presentatie vroeg ze wie er geïnteresseerd was in politiek. Ik was altijd al geïnteresseerd in politiek dus ik stak mijn hand op. Toen ben ik samen met een andere vrijwilliger naar een meeloopdag gegaan van de wethouder. Dit was nog toen ik 18/19 jaar was. Ik heb toen geleerd dat er politieke jongerenverenigingen zijn, ik wist op dat moment niet dat zoiets bestond. Ik vond het zo interessant dat ik me toen heb opgegeven bij de jonge socialisten en als lid bij de PvdA. Op deze manier kon ik mijn netwerk uitbreiden en meedoen aan activiteiten. Uiteindelijk wilde ik graag ook iets lokaal betekenen, ik heb toen meegelopen met de toenmalige fractie van Progressief Woerden en heb mezelf verkiesbaar gesteld. Na de eerste gemeenteraadsverkiezingen kon ik meteen aan de slag in de raad.”

 

Je wordt jong politiek talent genoemd, wat vind je daarvan?

“Het is zeker een compliment dat anderen dat van je zeggen, en het motiveert mij ook. De eerste paar keer dat je bijvoorbeeld een toespraak doet dan ben je nerveus, uiteindelijk wen je er wel aan. Ik vind het lastig om van mezelf te zeggen, maar als ik het van anderen hoor dan kom ik wel authentiek over, misschien is dat mijn kracht als raadslid. Ik denk dat eigenlijk iedereen die in de raad weet te komen een zeker talent heeft voor politiek. Gekozen worden is al een opgave, maar het waarmaken is een nog grotere uitdaging. Je hebt zeker een doorzettingsvermogen nodig, er is namelijk altijd werk dat je kan doen voor de partij. Binnenkort zijn ook weer de gemeenteraadsverkiezingen, wat wij dan ieder jaar doen is langs de huizen gaan en vragen om input van de mensen. Zo kunnen wij deze punten meenemen in de raad.”

 

Je bent vooral bezig in de gemeenteraad met cultuur en sport, wat vind je van het huidige cultuur en sport aanbod in Woerden? 

“We hebben een breed aanbod, voor onze gemeente is cultuur en sport goed geregeld. Woerden heeft veel ruimte om te organiseren. De sterke samenleving in Woerden helpt daar ook bij, die zorgt ervoor dat het gezellig blijft in Woerden en dat er iets te doen is. Een voorbeeld hiervan is de Woerdense vakantieweek, dat is voor en door Woerdenaren. Op cultuurgebied staan we als stad sterk in de schoenen. Hetzelfde geldt voor het sportaanbod, we hebben genoeg sportverenigingen en je kan hier bijna elke sport beoefenen die je aanstaat.”

 

Je bent vrijwilliger bij jongerenorganisatie Dunya, wat is jouw rol daar?

“Ik help daar kinderen met hun huiswerk, ik geef ze het extra zetje dat ze nodig hebben voor school. Problemen waar ik zelf tegenaan liep op school leg ik uit. De oplossing van een probleem is belangrijk, wanneer je van elkaar leert dan ben je een stuk verder in je oplossing. Waar kinderen voornamelijk tegenaan lopen is leren hoe ze de stof tot zich nemen. Iedereen heeft namelijk een eigen manier van leren. Uiteindelijk gaat het om de discipline voor het leren en leren van elkaar.”

 

Hoe hoop je dat de toekomst van Woerden eruit zal zien?

“Ik hoop dat Woerden erg vooruitstrevend is op het gebied van klimaat neutraliteit. Minder auto’s en werken aan de infrastructuur, dit kan zijn straatverlichting, goede wegen, schone straten. Maar ook een sociale samenleving waar we naar elkaar omkijken en helpen. We moeten elkaar de ruimte gunnen die we nodig hebben. En uiteindelijk met zijn allen hard werken voor Woerden zodat het een nog mooiere stad wordt.”