WOERDEN – Uit vele onderzoeken blijkt dat steeds meer bedrijven zich vestigen met andere bedrijven in één pand. Hetty Stegeman uit Woerden heeft hier ervaring mee.

Uit een onderzoek van Jeroen Ketting, student van de Technische Universiteit Delft, blijkt dat flexibiliteit een van de redenen is dat bedrijven zich vestigen in een bedrijfsverzamelgebouw. Hetty Stegeman vestigt zich als zzp’er, met haar bedrijf HET ID!,  in een bedrijfsverzamelgebouw met middel en kleine bedrijven. Ze ontwikkelt interieur concepten voor winkels, kantoren en huizen. Ze kijkt wat het beste bij de ruimte en de klant past en vormt zo een idee.

Op wat voor werkplekken heeft u gewerkt als zzp’er?

“Ik heb een tijd vanuit huis gewerkt, om op te starten. Daarna heb ik een kantoor gehuurd ergens in een pand met meerdere bedrijven. Dit was echter niet zo’n chique kantoor, ik ben toen op zoek gegaan naar een nieuwe plek. Sommige klanten nodigde ik daar niet uit. Ik ging dan weleens naar een cafeetje, restaurant of koffiewinkel. Nu zit ik alweer twee jaar op een nieuwe plek, op de Locatie Everywhere 4 you in Woerden. Ik werk soms nog vanuit huis, maar ook wel veel vanaf mijn kantoor. Dit kantoor is mooi en bevalt me erg goed. Ook in dit pand zitten meerdere bedrijven. Zowel grote als kleine bedrijven. Naast mijn kantoor is er een mogelijkheid om nog op andere plekken te werken binnen dit pand, het pand biedt veel flexibiliteit en samenwerkmogelijkheden.”

Hoe bevalt zo’n werkplek in de horeca?

“Opzich bevalt het wel, het kost alleen wel veel meer tijd. De reistijd is namelijk langer, zeker als je van je kantoor komt. Daarnaast is er een boel afleiding in de vorm van gepraat en obers die je wat vragen. Door de wat minder professionele omgeving loopt de afspraak ook nog wel snel uit, je raakt sneller aan de praat over andere zaken.”

Voelen die plekken dan ook als je eigen werkplek?

“Niet helemaal, maar ik kies niet zomaar een plekje uit. Ik kijk naar wat bij mij en mijn bedrijf past en waar ik me comfortabel bij voel. En dan na een tijdje weet je wel welke tentjes fijn zijn om in te werken. Voor mij als interieurontwerper is het zeker van belang dat ik een goede locatie uitkies. Mijn klanten zullen namelijk ook kijken naar mijn gekozen locatie. Dit is waarom ik er dus voor koos om niet alle klanten te ontvangen in het minder chique kantoor. De leuke tentjes in de horeca voelden meer als mijn werkplek. Deze plekken voelen dus wel degelijk als je eigen plek want ik kies ze zelf uit, omdat ze bij mij passen.” 

Hoe ziet u de werkplekken van de toekomst?

“Dat vind ik een interessante vraag”, zegt ze lachend. “Het bedrijvenverzamelgebouw waar ik nu zit, dat concept heb ik zelf ontworpen. Daarom wilden ze mij ook zo graag hebben. Ik zie in dit soort panden met verschillende bedrijven wel een ontwikkeling. Voorheen zag je veel bedrijven met enorme kantoorpanden, met veel werknemers. Door de komst van meer computers, is het personeel geslonken en de behoefte naar vierkante meters is gedaald. Ik denk dat er nu meer afsplitsingen komen en meer behoefte is naar kleinere ruimtes. Als bedrijven samen gaan werken in een kantoor, zullen ze elkaar gaan helpen specialiseren en ondersteunende diensten van elkaar opzoeken, dit maakt je ook flexibel in het maken van nieuwe plannen. Op deze manier kun je je als bedrijf versterken. Je werkt dus enigszins samen maar formeel gezien ben je niet met elkaar verbonden. Binnen zo’n bedrijfsverzamelgebouw heb je veel meer mogelijkheden dan als je met je bedrijf in een apart gebouw zit.”

Wat is de beste plek in Woerden om te werken als zzp’er?

“Ik heb de eerste tien jaar als zzp’er van uit huis gewerkt. Dit beviel erg goed, maar als je een eigen kantoor hebt in een groter pand is dat beter. Je zou dus kunnen zeggen dat je qua zichtbaarheid veel meer opvalt als je in zo’n bedrijfsverzamelgebouw zit. Dan krijg je namelijk dat mensen erachter komen dat jij bestaat en weten dat jij daar werkt. Het wordt dan een soort olievlek die zich steeds verder uitbreidt, je wordt dan opeens onderwerp van het gesprek. Het samen werken met de bedrijven in een bedrijfsverzamelgebouw is een ander voordeel van zo’n gebouw.” 

U bent niet in loondienst bij een bedrijf, bevalt dat?

“Ik mis het samenwerken aan een opdracht en het gezelschap wel. Dus ik denk dat ik ooit wel terug zou willen naar het werken voor een bedrijf, zodat ik niet meer zo alleen werk.  Al compenseer ik dit wel door te werken op een kantoor met meerdere bedrijven. Als zzp’er in een bedrijfsverzamelgebouw zitten heeft als voordeel dat je niet zo alleen bent en toch nog samenwerkt.”