Veel van haar generatiegenoten hebben moeite met de snel veranderende digitale wereld, Ellen niet: zij vindt het heerlijk.

De gemiddelde Nederlander leeft onder steeds betere levensomstandigheden. Het Sociaal Cultureel Planbureau publiceerde onlangs een rapport waaruit bleek dat de levenskwaliteit van de Nederlander, de afgelopen 25 jaar fors verbeterd is. De Nederlander geeft zijn of haar leven gemiddeld een 7,8. Dit is één van de hoogste gemiddelden over de hele wereld. De verbeterde levenskwaliteit uit zich in het feit dat de gemiddelde Nederlander meer op vakantie gaat, meer sport, meer inkomen heeft en als klap op de vuurpijl een langere levensverwachting heeft. Een van die mensen die geniet is geboren en getogen Woerdenaar Ellen van Quantum (62). “Veel leeftijdsgenoten klagen over de moderne, dynamische en digitale wereld. Ik niet: ik vind het fantastisch!’’

Wat voor cijfer zou u uw leven geven?
Dat vind ik een lastige vraag. Ik ben enorm gelukkig, maar als ik mijn leven een hoog cijfer geef heb ik het gevoel dat er weinig ruimte voor verbetering is. Dat is natuurlijk niet waar. Als ik mijn leven een gemiddeld of zelfs laag cijfer geef, doe ik mezelf en mijn leven tekort.

U zegt dat u enorm gelukkig bent. Hoe komt dat?

Ik heb een aantal jaren geleden rust gevonden in wie ik ben. Vanaf dat moment stond ik veel meer open voor alles wat het leven me te bieden heeft. Interesses die ik altijd al heb gehad, maar waar ik me voor schaamde  of raar vond, heb ik omarmd. Hierdoor heb ik dusdanig veel hobby’s en bezigheden, dat mijn dagen te kort zijn. Ik kan niet wachten tot mijn pensioen. Verder zijn wij als mensen gemaakt om gelukkig te zijn. Van de kleinste dingen kunnen we blij en gelukkig worden, daar tegenover staat dat we pas ongelukkig worden van hele grote dingen of een opeenstapeling van dingen. Dat is geen toeval toch?

Volgens het rapport zijn de verbeterde levensomstandigheden te zien in bijvoorbeeld het gemiddelde aantal vakanties, het inkomen, het aantal uren dat er gesport wordt en de langere levensverwachting. Spelen deze factoren voor u ook een rol?

Nee absoluut niet. De eerste twee factoren zijn allebei materialistische factoren. Dat speelt voor mij geen rol. Ik leef al mijn hele leven onder de gemiddelde inkomensgrens en daar heb ik nooit last van gehad. De laatste twee kan ik wel begrijpen. Die factoren hebben met gezondheid te maken, iets wat belangrijk is voor een mens.

Helaas zijn er ook genoeg Nederlanders die hun leven een magere voldoende, of zelfs een onvoldoende geven. Wat zou u deze mensen aanraden om gelukkiger te worden?

Ga op zoek naar wat jouw leven doel geeft. Dat kunnen enorm grote dingen zijn, of juist hele kleine. Mijn partner heeft dat bijvoorbeeld met familie. Al vanaf het moment dat ik hem ontmoette was hij altijd in de weer met neven en nichten, later werden dat onze kinderen en inmiddels zijn het onze kleinkinderen. Maar ik ken ook mensen die bijvoorbeeld tijdschriften verzamelen. Ze zijn hier misschien maar een  paar uurtjes per week mee bezig, maar halen hier ontzettend veel geluk en plezier uit.

Veel mensen van uw generatie uiten hun ontevredenheid over de moderne wereld. Zij vinden bijvoorbeeld dat de digitalisatie mensen overgenomen heeft, daarnaast voelen ze zich minder op hun plaats in de maatschappij en verlangen ze naar vroeger. Speelt dit bij u ook, en bedrukt dit uw geluk?

Dat is een generatie-dingetje inderdaad. Veel leeftijdsgenoten klagen over de moderne, dynamische en digitale wereld. Ik niet: ik vind het fantastisch! Je moet hier een balans in vinden. Het moet niet zo zijn dat je leeft in een computerwereldje, dat snap ik heel goed. Maar al die extra vrijheid en mogelijkheden is toch heerlijk?!