Zorgbedrijven Allerszorg en MedSync hebben een intentieverklaring getekend voor behoud van de huisartsenpost in Woerden. In de verklaring staat dat de organisaties zorg zullen bieden aan de Woerdenaren buiten de kantooruren. De gemeente heeft de bedrijven bij elkaar gebracht.

“Wij vinden het belangrijk dat mensen die bijvoorbeeld ziek worden in het weekend snel en dichtbij terecht kunnen”, aldus Laura Kaper, directeur van MedSync, “We zijn blij dat de gemeente ons heeft gevraagd om deze behoefte te vervullen”. Chester Bishop van Allerzorg gaf aan dat ze nauw samen zullen gaan werken met MedSync en de gemeente. De kliniek zal geopend zijn van 07.00 tot 22.00, zeven dagen per week. “We zullen overdag ook open zijn, omdat je dan niet dicht mag zijn als huisartsenpraktijk, maar vooral in de avonden is er veel vraag naar huisartsenzorg”, aldus Bishop.

De spoedeisende hulp en huisartsenpost van Woerden zijn sinds 1 januari gesloten. Tijdens kantooruren kunnen Woerdenaren terecht bij hun eigen huisarts, maar daarbuiten moeten zij uitwijken naar Utrecht of Nieuwegein. De gemeente was al een tijd lang bezig met het vinden van een goede oplossing. Zo hadden ze huisartsen benaderd met de vraag of zij de spoedzorg konden realiseren, maar na onderzoek bleek dat niet mogelijk.

Woerdenaren reageerde wisselend. Koen Voorn (21) uit Woerden vindt dat het een goede oplossing is: “Het is beter dan niets, iedereen kan nu altijd ergens terecht.” Nine Kooiman, Tweede Kamerlid voor de SP en woordvoerder zorg, deelde via twitter mee dat ze blij is met de komst van de huisartsenpost en dat de SP daar lang voor gestreden heeft. Wel vindt ze dat dit een volwaardige ziekenhuispost zou moeten zijn en is de strijd volgens haar dus niet gestreden.

MedSync is in 2003 opgericht en levert advieswerk en zorgvernieuwingstrajecten aan verschillende ziekenhuizen en instellingen. Allerzorg biedt door heel Nederland specialistische zorg aan en heeft haar hoofdkantoor in Woerden.

Er is tot nu toe nog geen locatie gevonden voor de nieuwe huisartsenpost. “We hopen dat we binnen een half jaar aan de slag kunnen”, aldus Kaper, “We hebben een aantal locaties op het oog, maar we hebben nog geen afspraken gemaakt.”