Er staat een gure wind buiten, het is koud en zo nu en dan valt er een regenbui. Het is echt Hollands winterweer. Mensen lopen snel door naar het verzorgingscentrum, waar de kerstmarkt plaatsvindt, daar is het veel aangenamer.

De kerstmarkt vindt plaats in woonzorgcentrum Gaza in Harmelen. De kerstmarkt wordt georganiseerd en mede mogelijk gemaakt door ondernemers uit Harmelen. Ook stichting de Zonnebloem werkt mee aan de kerstmarkt.

Bij het oplopen van het terrein is de geur van poffertjes niet te missen, bij ‘De Gevulde Pan’ kan iedereen een portie poffertjes halen. Een groep mannen hebben het over de kerstplannen van dit jaar. ‘’Mijn kleinkinderen komen langs op eerste kerst dag!’’, roept Bert de Winter enthousiast.

Bij binnenkomst is het redelijk druk. De markt is georganiseerd binnen in de hal bij het verzorgingscentrum. Je loopt gelijk tegen een drankenkraampje aan waar heerlijke koffie of een lekker warme chocolademelk met slagroom gehaald kan worden.

Het is opgevrolijkt in de hal. In de hoek staat een grote kerstboom en de hal is uitgebreid versierd met kerstkransen en kerstverlichting. Het geeft een echt kerstgevoel en dat is te merken aan de sfeer, mensen kijken opgewekt om zich heen. Veel kleinkinderen helpen hun opa of oma met de verkoop van eigen gemaakte spullen.

Zelf gemaakte spullen zijn er genoeg, er is ontzettend veel gemaakt. Bij een kraampje wordt er door twee oude vrouwen druk gebreid. ‘’Zo’n kerstmarkt is altijd gezellig, iedereen is weer even bij elkaar’’, zegt Jannie de Vries (78). Haar vriendin Ekke Groot (80) is het daar roerend mee eens. ‘’Het is ook leuk dat je de kleinkinderen van iedereen weer ziet, je ziet ze groot worden!’’

Oude boeken, sieraden, kleding en zelfs gezonde sappen zijn ook niet te missen. Achter sommige kraampjes staan kleinkinderen die hun opa en oma helpen te verkopen. Het is redelijk druk, ze zijn hard aan het werk. Met een lach op hun gezicht verkopen ze aan jong en oud.

Opgewekt lopen ouderen met hun kinderen en kleinkinderen naar de grote zaal, hier zal elk moment een concert beginnen te spelen.  Verschillende groepen zoals de IJsselzangers uit Montfoort, Duo Manne uit Woerden en accordeontrio Rianjo uit Kamerik komen vanavond een stuk opvoeren. Het is nog een beetje onrustig in de zaal, kinderen rennen door elkaar heen en moeders rennen erachteraan om ze rustig te krijgen.

Als de kinderen op hun plek zitten en het concert gaat spelen is het zo goed als stil in de zaal, mensen luisteren naar de muziek die voor hen wordt gespeeld. Het concert speelt kerstliederen, liedjes die iedereen wel kent. Hier en daar wordt een beetje mee geneuried.