Het bedrijf de Aar Hoveniers dat is begonnen in 1977 bestaat dit jaar veertig jaar. Met inmiddels twaalf fulltime mensen in dienst zijn ze begonnen aan een belangrijke klus. "In opdracht van de Gemeente Woerden gaan we bomen vervangen en plaatsen in de hele gemeente", aldus Edo Post Uiterweer, directeur van de Aar Hoveniers.

Precies veertig jaar geleden heeft zijn vader het bedrijf gestart, Edo Post Uiterweer is nu directeur van de Aar Hoveniers. De Aar Hoveniers is momenteel uitgegroeid tot een groot familiebedrijf. Ze houden zich voornamelijk bezig met onderhoudswerk voor bedrijven in de hele Randstad. Daarbij doen ze nog renovatie-en aanlegklussen voor particulieren. Al ze een kans hebben om aan grotere klussen mee te doen, dan nemen zij die kans ook zeker aan. Een voorbeeld van zo’n grote kans is deze klus voor de gemeente.” “In de 1977 zijn we gestart op de particuliere markt, in de loop van de jaren zijn we steeds groter geworden”, aldus Edo Post Uiterweer.

Hoe kwam het idee tot stand?    
“De gemeente heeft begin dit jaar gezegd dat het onderhoud in het groen van Woerden achterstallig is. Ze hebben toen ook aangegeven om eind dit jaar hier verbetering in aan te brengen. Zo was het plan om alle slechte bomen eruit te halen en nieuwe bomen erin te zitten. Begin van de herfst heb ik naar aanleiding van een bericht dat ik daarover gelezen heb in de Woerdense Courant de gemeente benaderd. Ik heb toen gevraagd of we hier een uitnodiging voor konden krijgen. We hebben, net zoals andere bedrijven, een prijs voor het project gemaakt. Uiteindelijk hadden wij de laagste prijs en zo mochten wij beginnen aan dit project.”

Hoe gaat het project om Woerden weer groen te maken tot nu toe?              
“We zijn pas geleden officieel begonnen met het project. Met zo’n zes tot zeven mensen zijn we hard van start gegaan om de klus klaar te maken. We zitten momenteel op een derde deel.”

Merken jullie iets van het slechte weer deze dagen bij de klus?          
“In overleg met de gemeente hadden we afgesproken dat we voor 23 december klaar zouden zijn. Helaas komt het weer deze dagen de werkzaamheden niet ten goede, waardoor we wat gaan uitlopen. Daar hebben we goed contact over gehad met de gemeente en de gemeente is het er mee eens, want goede kwaliteit staat natuurlijk voorop. Wat hen betreft is het daarom geen probleem. Vooral sneeuw en het vriezen is iets wat nu gewoon niet goed helpt bij dit project, want het is dan een grote blubberzooi. We wachten op dit moment tot de sneeuw weg is, zodat we weer efficiënt door kunnen gaan.”

Hoeveel bomen worden er in totaal geplaatst, en waar?      
“Er moeten wel 200 bomen en 3000 heesters worden geplant. In totaal heb ik 56 locaties waar bomen vervangen en/of geplaatst moeten worden. Maar de locaties verschillen enorm. Zo heb ik locaties waar maar één boom vervangen moet worden, maar er zijn ook locaties waar veertien bomen geplaatst moeten worden. Met sommigen zijn we dan ook heel lang bezig, terwijl we met de andere erg snel klaar zijn. We plaatsen niet alleen in Woerden zelf, maar in Harmelen, Zegveld en Kamerik plaatsen en vervangen we ook bomen.

Hebben de inwoners er veel last van?        
De bomen die dicht bij huizen zijn daar informeren we de bewoners van tevoren, we stoppen dan een briefje in de bus zodat ze ervan af weten. Maar ook gaan we aan de slag met de plantingsvakken. Dit zijn de vakken waar de bomen in komen te staan. Deze vakken zijn in slechte staat, vandaar dat we van deze vakken de toplaag grond eruit halen en het hele vak doorgespit hebben.”

Wat voor soort bomen zijn het?          
“Niet alleen de locaties van het vervangen en plaatsen van bomen verschillen. Maar ook de soorten bomen. De plaatsen van het assortiment bomen is erg verschillend. In totaal hebben we dertig verschillende soorten bomen. Van iepen tot wilgen en van esdoorns tot eiken. De bewoners hebben hierover ook zelf mee mogen beslissen. Uiteindelijk heeft de gemeente alle bomen die zij wilden doorgegeven en wij plaatsen ze.”