Schoenen uit, comfortabele kleding aan en lachen maar. Lachen vanuit je buik, vanuit je borst en vanuit je longen. Lachen terwijl je rond loopt en lachen terwijl je je uitrekt. Zo gaat het er aan toe bij de lachyoga workshop, die Agnes van der Werf op maandag 16 oktober naar de workshop Factory in Woerden brengt.

Als je yoga met lachen combineert, krijg je wat je ervaart bij een lachyoga workshop van Agnes van der Werf. Liggend op een yoga maatje en lachen maar. Vrolijk word je er zeker van en dat heeft ook een reden. “Door het lachen heb je geen ruimte meer om te denken aan vervelende dingen”, aldus Agnes van der Werf, docente van lachyoga workshop.

“Mijn hobby is lachen”, vertelt Agnes van der Werf als de deelnemers binnenkomen in de Workshop Factory. Het gedimde licht en de warme koppen thee zorgen voor een rustgevende sfeer. Iedereen is nog geen vijf minuten binnen en de nodige lachjes vliegen al uit de monden van de deelnemers.

Als eerste wordt er gestart met een rek en strek oefening, natuurlijk gecombineerd met lachen. Beginnend met kleine lachjes terwijl je je steeds verder en verder uitrekt en daarmee ook de lach ook steeds groter en luider wordt. Hier en daar slaan de kleine lachjes om in grotere lachjes. “Het lachen is wel echt aanstekelijk”, lacht Anja Fokker, één van de deelnemers.

Na het rekken, strekken en de nodige lachjes hier en daar er te hebben uitgegooid, begint het volgende onderdeel. De deelnemers moeten rond gaan lopen en glimlachen. “Want dat doen we niet vaak genoeg in het dagelijkse leven”, volgens Agnes van der Werf. Deze oefening gaat verder in één waarbij je rond moet lopen en elke keer dat je elkaar aan kijkt, moet je lachen terwijl je aan je oren trekt. Natuurlijk wordt ook bij deze oefening de ruimte weer helemaal gevuld met verschillende lachjes, van beginnende neppe lachen tot echte gemeende lachen.

De derde opdracht bestaat uit het weggooien van vervelende dingen die nog in je hoofd rond vliegen, want de bedoeling van al het lachen is dat je even niet aan die vervelende dingen denkt. De deelnemers gaan allemaal weer in een kring staan en beginnen de vervelende dingen met een grote lach in de zogenaamde ‘moppertrommel’ te gooien. Ria Fokker, een andere deelnemer, maakt een hele grote beweging en gooit hetgeen waar zij nog aan denkt met een grote lach weg in het midden.

Nadat alle vervelende dingen weg zijn gegooid, gaat Agnes van der Werf verder met de volgende opdracht. Deze bestaat uit het overgooien van je lach. De deelnemers gaan weer in een cirkel staan en beginnen de oefening. Ria Fokker gooit niet zomaar een klein lachje over, maar een lach die in de buurt komt van de slappe lach categorie. Het voelt in het begin wat onwennig maar al gauw komt iedereen los en beginnen de lachen ook oprechter te klinken.

Na ruim een uur en heel wat verschillende soorten lachjes, is het tijd voor het meditatie en ontspanningsdeel van de les. De yoga matjes worden uit gerold en de handdoeken worden neergelegd. De deelnemers gaan allemaal liggen en de opdracht die zij krijgen is niet geheel verrassend: lachen! Nog een paar minuten verstrijken terwijl ze op hun rug liggen te lachen. De hele les wordt afgesloten met een meditatie opdracht, waarbij er echt wordt gelet op je ademhaling en dat je weer rustig wordt. “Anders lig je straks nog steeds te stuiteren in je bed”, zegt Agnes van der Werf.

De yogamatjes worden weer opgeruimd en er wordt nog wat gesnoept van de chocolaatjes waarna deze workshop toch echt tot een einde komt en met een glimlach om hun lippen van al het lachen, verlaten de deelnemers het pand.