De vrede in het centrum van Woerden werd afgelopen weekend ruw verstoord door veertig voetbalsupporters die café Onze Vrienden aan de Havenstraat binnenvielen. Ze richtten een materiële ravage aan en lieten drie gewonde klanten achter. Zowel de autoriteiten onder elkaar, als de eigenaar van de getroffen kroeg zijn het echter niet eens over hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Gerco, uitbater van café Onze Vrienden zat buiten dienst aan de bar toen er een gewelddadige aanval gepleegd werd op zijn zaak. ‘Vanuit mijn ooghoeken zag ik om kwart voor negen een grote groep gasten aankomen met bivakmutsen op hun hoofden, ik kon nog snel in paniek iets roepen maar snel daarna barstte het geweld los’. Zo laat hij weten via een bericht op Facebook. De kroegbaas heeft besloten geen interviews meer te geven om imagoschade te voorkomen. Hij geeft aan bang te zijn voor misinterpretaties van zijn verhaal.

De politie houdt bijvoorbeeld geen rekening met alle details die Gerco en zijn collega’s hen voorleggen. Op de Woerdense regiosite van Politie Midden-Nederland staat dan ook een versimpeld bericht: ‘Voor ons maakt het in principe niet uit welke kleur shirt een geweldpleger draagt, als diegene maar gepakt en juist bestraft wordt.’ Dezelfde politiewoordvoerder geeft anderzijds aan dat misdaden die aan voetbal kunnen worden gelinkt nauwlettend in de gaten worden gehouden. ‘Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat er een vechtpartij ontstaat uit het scoreverloop van een Eredivisiewedstrijd. Iedereen weet dat de harde kernen van profclubs besloten gemeenschappen zijn en dat is niet voor niets zo, veel van wat daarin gebeurt kan het daglicht niet verdragen. Helaas is de ontwikkeling de afgelopen jaren geweest dat het geweld zich van de stadions naar buiten toe verplaatst Vandaar dat we als politie een speciale eenheid hebben voor voetbalzaken, zodat we beter in die schimmige en vaak criminele wereld kunnen duiken.’

Toch ziet de KNVB, grootste autoriteit op het gebied van voetbalsport in Nederland en alles wat daar bij komt kijken het anders: ‘Wij zijn medeverantwoordelijk voor wat er rond de stadions gebeurt, dus ook voor geweld en andere ellende. Daarbuiten valt het onder openbare orde en heeft de politie de taak die te handhaven.’ Aldus Daan Schippers, die verantwoordelijk is voor persvoorlichting bij de KNVB. De bond zal dus geen onderzoek starten naar de online provocaties van Heerenveensupporters die mogelijk tot de confrontatie in Café Onze Vrienden hebben geleid. ‘Het klinkt misschien hard, maar wat er in Woerden gebeurt is niet onze verantwoordelijkheid.’

Ook Feyenoord, de club met supporters waarvan de kroeg beweert belaagd te zijn, laat weten zijn handen van de zaak af te trekken. ‘Dergelijke incidenten worden bij ons intensief gemonitord, maar we durven verder geen uitspraken te doen over hoe dit voorkomen had moeten of kunnen worden.’ Dit laat een woordvoerder van de Rotterdamse club aan ons weten.