WOERDEN – Geloof en opvoeding. Het zijn twee aspecten die de levensstijl van een persoon kunnen bepalen. Boechra*, een vrouwelijke moslim van 28 jaar, is opgegroeid in Woerden. De ouders van Boechra zijn afkomstig uit Marokko. Bouchra vertelt wat voor rol de islam in haar dagelijkse leven speelt.

Boechra, jij gelooft in de Islam. Waarom geloof jij in de Islam?

‘’Ik geloof in het woord van God. Alles wat ik in de afgelopen jaren in mijn leven heb geleerd vanuit het geloof, klinkt voor mij heel erg als ‘vanzelfsprekend’ en geeft een ‘houvast’. Daarnaast maakt het geloof het leven zinvol en nuttig voor mij.’’

Je benoemde ‘alles wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd’. Waar heb jij deze dingen geleerd?

‘’Ik kreeg dit vanuit mijn opvoeding mee. Hoe ouder je wordt hoe meer je je daarin vervolgens gaat ontwikkelen en verdiepen.’’

Stel je was bijvoorbeeld opgevoed door een Christelijk gezin, en je had dus Christelijke dingen geleerd in de afgelopen jaren, was je dan denk je Christelijk geweest?

‘’Dat zou wel heel goed kunnen inderdaad. Ik kan natuurlijk niet bedenken hoe ik me dan zou voelen of hoe ik zou denken. Maar ik kan begrijpen dat veel gelovigen afhankelijk zijn van hun opvoeding. Ik denk wel dat die dan vaak later tot de ontdekking komen dat het misschien toch niet het geloof is waarbij ze ook daadwerkelijk het ‘geloof’ voelen.’’

Is een geloofskeuze volgens jou te veel afhankelijk van de opvoeding?

‘’Ik kan me daar wel gedeeltelijk in vinden, maar ik heb zelf ervaren en meegemaakt dat mensen zich geroepen voelen tot een bepaald geloof. Genoeg mensen zijn zonder geloof opgevoed en zijn dan later zelfstandig tot het geloof gekomen.’’

Waaraan valt aan jou voor buitenstaanders te merken dat jij in de islam gelooft en de islam nastreeft?

‘’Aan mij is het eigenlijk niet te zien. Mensen die mij kennen weten dat ik moslima ben. Mensen die mij niet kennen zouden dat niet gemakkelijk kunnen zien. Het is bijvoorbeeld niet te zien aan mijn uiterlijk. ‘’

Dat het niet aan je uiterlijk te zien is komt onder andere doordat je geen hoofddoek draagt, waarom kies jij ervoor om geen hoofddoek te dragen?

‘’Dat is eigenlijk een vraag die ik mezelf ook weleens stel. Ik heb nog niet echt het idee dat ik die stap kan zetten. Het is een soort extra stap die je doet en daar komt veel bij kijken. Ik kan een hoofddoek nog niet echt toepassen in mijn leven, ook al is dat misschien een slecht excuus. Ondanks dat veel meiden het gelukkig wel doen, denk ik dat het tot veel veranderingen zou zorgen en vooral negatieve veranderingen. ‘’

Kan je een voorbeeld geven van zo’n negatieve verandering?

‘’Ik denk dat het bijvoorbeeld invloed zal hebben op de dingen die ik wil bereiken.’’

Het Arabische woord islam betekent letterlijk overgave (aan God) of onderwerping. In hoeverre kan jij je vinden in deze woorden?

‘’Ik kan me daar zeker in vinden. Ik moet wel zeggen dat ik het deel ‘overgave aan God’ heel erg voor mezelf wil houden. Thuis ben ik bijvoorbeeld heel erg met het geloof bezig. Buiten huis zijn er ook dingen waar ik me aan hou. Een voorbeeld is het niet drinken van alcohol. Ik zou me niet kunnen voorstellen dat ik me daar niet aan hou. Je probeert met je eigen normen en waarden je aan het geloof aan te passen in de samenleving. ‘’

Wat voor dingen komen er op een doorsneedag voorbij die te maken hebben met jouw geloof?

‘’Ik bezoek regelmatig de Moskee, ik luister thuis veel naar de Koran en ik bid.’’

Wat zijn volgens jou de verschillen tussen de Islamitische cultuur in jouw familieland Marokko en de Islamitische cultuur in Nederland?

‘’In Marokko zijn er bijvoorbeeld veel meer moskeeën waardoor je daar steeds wordt herinnerd aan het geloof. Dit maakt het weer makkelijker om je standvastig te houden aan bepaalde dingen. Met de Ramadan hebben we bijvoorbeeld in Marokko allemaal vrij en vakantie. Hier in Nederland moet je gewoon werken. Het maakt het wel makkelijker om daar te vasten, ook omdat het daar meer leeft. Verder merk ik niet zo heel veel verschil.’’

*De naam van de geïnterviewde persoon is uit privacy overwegingen gefingeerd.