Vluchtelingen die zich aangevallen voelen en boze Woerdenaren tijdens de bestorming van het AZC in Woerden. Inwoners van gemeente Woerden waren het AZC zat en plande via WhatsApp een bestorming. Maar hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen?

Hoe ervaarden de vluchtelingen dit?
Yahya is een 56-jarige Syriër die op het moment van bestorming in het AZC zat. Het is ondertussen vier jaar geleden, maar weet het nog als de dag van gisteren. Over de bestorming zegt hij tegen mij “de sfeer die was al niet zo best, maar door de bestorming werd de sfeer nog slechter.” “Het werd onrustig, doordat niemand van ons goed Nederlands kon, hadden we geen idee wat er gebeurde.” Zo stelt Yahya “De dagen erna waren we bang voor een nieuwe bestorming of iets, de grimmige sfeer bleef echt nog een tijdje hangen. We hebben tijdens onze reis veel meegemaakt, toen dit er ook bijkwam werd het voor sommige teveel en werden doodsbang.”

Hoe kijken de inwoners van Woerden hier nu tegen aan?
De inwoners hebben allemaal hun eigen mening erover. Zo zegt Kirsten tegen mij “voor mij is die 120 uur taakstraf niet hoog genoeg, zo ga je toch niet met je medemens om? Of ben ik nu gek?” Terwijl iemand anders, die liever anoniem blijft, zegt “Ik snap best dat ze dit deden. Die boete van 2.578,00 euro is belachelijk!” Oftewel de mensen in Woerden kijken allemaal verschillend tegen deze gebeurtenis aan.

Waarom deden de inwoners dit?
Het motief van de zeker twintig bestormers van het AZC is duidelijk. Eerder die week werd namelijk bekend dat de opvang in het sportcentrum verlengd zou worden, zo schrijft joop.bnnvara.nl. Als reactie daarop werd er op de facebookpagina ons Montfoort vluchtelingenvrij een post geplaatst die opriep tot verzet. De belagers bestonden uit mannen in de leeftijd van negentien tot dertig jaar en kwamen uit verschillende dorpen uit de omgeving Woerden. Later werd bekend dat ze de bestorming plande via een appgroep op whatsapp.

Bestaat het AZC nu nog?
Het AZC, dat in het sportcentrum zat, bestaat nu niet meer. Uit een artikel van het AD, die gepubliceerd werd op drie jullie van dit jaar word gesproken over verschillende kleine AZCs in het westen van het land. Waaronder een klein AZC in gemeente Woerden. Burgemeester Molkenboer zegt in het interview met AD ,,Wij waren al eens klaar voor een azc in deze gemeente, maar COA heeft het laten lopen. Daar zijn we teleurgesteld over. Mini-azc? Het kon nooit kleinschalig bij COA. Zolang er geen formeel voorstel op tafel ligt ga ik niet akkoord.” Andere gemeentes in de buurt staan ook niet te springen om een mini-AZC

Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen?
Voorafgaand aan de bestorming op negen oktober 2015 werd bekend dat het verblijf voor de vluchtelingen in het AZC verlengt zou worden. Sommige inwoners van Woerden waren het hier niet mee eens. Hierdoor knapte er iets bij een groep Woerdenaren en ze besloten het AZC te bestormen. Ondanks alles was de politie snel terplekken en was de aanval na twintig minuten voorbij.