Gevulde champagneglazen en jaarkalenders liggen op tafel. “Nu maar afwachten wie er allemaal komt”, zegt voorzitter Els van Veen terwijl ze de laatste glazen inschenkt.

Het café van Kasteel Woerden staat vanavond in thema van de zzp-vereniging van Woerden. Alle tafels zijn gevuld met hapjes en flyers met daarop de data van de maandelijkse activiteiten. Zooom bestaat eind dit jaar alweer negen jaar en begint dit jaar met een nieuwjaarsborrel die wordt georganiseerd door de activiteitencommissie van de vereniging. De vereniging bestaat uit diverse leden die allen zelfstandigen zijn zonder personeel. “Van advocaat tot schilder en van boekhouder tot vertaler, ons ledental is ontzettend divers”, vertelt voorzitter Els van Veen met een trotse glimlach op het gezicht. Ongeduldig wacht ze af wie er vanavond samen met haar het glas heft op een mooi, nieuw jaar.

Een van de eerst aanwezige leden is Maarten Stiggelbout, gezonde leefstijl adviseur en werkzaam bij Beweegteam Woerden. Hij neemt een nipje van zijn glaasje met bubbels en vertelt: “Voor mij is het lid zijn van ZOOOM niet alleen om tips en ervaringen te delen. Ik vind naast alle zakelijke gesprekken vooral de activiteiten die er worden georganiseerd altijd erg gezellig.” De activiteiten worden voor de zzp’ers georganiseerd met als hoofddoel uiteraard het zakelijke netwerken, maar daarnaast is er genoeg tijd en ruimte om ook sociaal en privéleven met elkaar te delen. Daar maken voornamelijk de vrouwelijke zzp’ers gebruik van. Naast hier en daar een uitspraak over het werk komen er veel verhalen voorbij over de kinderen en de partners van de leden. Er wordt gelachen en geproost en iedereen wordt begroet met drie uitgebreide zoenen op de wang.

Wanneer de laatste leden binnenstromen, tikt Els van Veen tegen haar glas. De gesprekken vallen stil en richten zich op de voorzitter van de vereniging. “Welkom allen”, begint ze, “allereerst wil ik jullie bedanken voor jullie komst”. Er zijn een twintigtal ogen op haar gericht. Dat is minder dan dat de voorzitter had verwacht. Alsnog is ze blij met de komst van de leden en kijkt met een tevreden glimlach de zaal rond. Voordat ze een toost uitbrengt wordt er door het gezelschap nog even gediscussieerd over of er dit jaar wel of niet ontmoetingen plaats moeten vinden met andere zzp’ers. Van Veen merkt dat de meningen verdeeld zijn en stelt voor om binnenkort door middel van een poll het besluit te nemen. Ze heft haar glas en wacht totdat iedereen haar voorbeeld volgt en brengt haar toost uit: “Op een goed, nieuw en mooi jaar. Believe you can and then you’re halfway there!”

Er zijn hier en daar een aantal nieuwe leden. Zo ook Wim Lagerweij. Nog niet zo lang geleden richtte hij zijn eigen bedrijfje op en werd hij lid van ZOOOM. Wat afwachtend staat hij met zijn drankje bij de statafel, maar hij heeft nog geen tien minuten nodig voordat een ander lid van de vereniging een gesprek met hem aanknoopt. “Ik wil me vooral een beetje oriënteren”, vertelt hij glimlachend. “Ik wil een beetje kennis opdoen van anderen en misschien her en der ook wel wat ervaringen uitwisselen.” In tegenstelling tot Lagerweij is Alice Abrahamse al een stuk langer lid van de vereniging. Op de vraag waarom ze zzp’er is geworden antwoordde ze zelfverzekerd: “Ik zag wat anderen deden op de gezamenlijke werkvloer en dacht: ‘dat kan ik zelf veel beter!’”

Ook Jan Slomp werkt al jaren voor zichzelf. Hij ervaart echter niet altijd alleen maar pluspunten in het werk als zzp’er. “Ik ben nu op een punt gekomen dat ik mezelf moet omscholen. Ik wil en moet natuurlijk wel gewoon genoeg blijven verdienen.” Maar negatief is Slomp zeker niet. “Ik moet hard gaan leren, maar dat vind ik gelukkig niet erg”, aldus Slomp. Een uur later dan gepland gaat de schaal met bitterballen voor de laatste keer rond. Langzamerhand worden de onderlinge gesprekken afgerond en de laatste champagneglazen leeggedronken. “De meeste leden zijn nog lang gebleven”, vindt van Veen. “Dat is een goed teken. Ik merk dat de leden het gezellig hebben. Naast het netwerken is gezelligheid ook echt wel een van de belangrijkste dingen die wij als vereniging willen uitstralen” , aldus van Veen.