Midden in het Westdampark staat het poppodium Bredius. Vanavond spelen: The Various, Head First en The Veins. De drie rockbands spelen gratis in het poppodium, genoeg reden voor ons om bij het optreden langs te gaan.

Voordat je bij Bredius bent moet je eerst een weg banen door het donkere Westdampark. Ik zoek de weg en dat valt ook een voorbijganger op, hij is ook onderweg naar Bredius en ik loop met hem mee. ‘Ja een vriend van me nodigde me uit voor een gratis optreden, dan kom ik wel’, zegt hij lachend. Als wij aankomen bij het poppodium scheiden onze wegen en bestel ik een biertje.

Bredius is vanbinnen een alternatieve bar met hippe posters en kerstverlichting. Het is absoluut niet druk, daardoor raak ik in gesprek met de vrijwilligers van het poppodium. Ze hopen allemaal dat het een beetje druk wordt in hun bar. Elke maand organiseren ze ongeveer tien verschillende activiteiten. Met de schamele tien vrijwilligers is dat soms flink aanpoten verteld Ruben: ‘eigenlijk heb je elke activiteit wel wat te doen, ik ben hier bijna elk weekend’. Vorig weekend organiseerde Ruben een Bob Ross avond: ‘ik liet een beamer draaien met daarop Bob Ross filmpjes en de mensen in de zaal schilderde dat na’. Het is dus niet alleen maar feesten in Bredius, maar dat is wel de voornaamste reden dat de vrijwilligers hier zitten. ‘Je kan hier gewoon je eigen feestjes organiseren, dat is super gaaf’, vertelt Ruben wanneer de eerste band gaat spelen.

De eerste band heet Head First, terwijl ze beginnen met spelen raakt de zaal vrijwel direct voller. Iedereen die buiten rookte hoorde de harde muziek en is naar binnen gekomen. Alle bands spelen een hoop nummers uit hun eigen repertoire en hebben uit zichzelf een hoop aanhang meegenomen die al bekend is met de muziek. Alle bands deze avonden spelen jaren 90 rockmuziek. Terwijl de bands spelen jaagt af en toe jaagt een geforceerde moshpit het publiek weg. niet iedereen heeft zin om te rouwdouwen en ontstaat er een hoop geduw en getrek in het publiek. De muziek staat ongelofelijk hard, helaas worden er geen oordopjes verkocht. Gelukkig heb ikzelf mijn headset bij en kan ik relaxt naar de muziek luisteren zonder last te hebben van mijn oren. De muziek varieert van af en toe flink schreeuwen naar echt lekkere rockmuziek. Soms een grapje tussendoor zoals de introtune van de bekende Nickelodeon serie Drake & Josh. Als de bands rond een uur of één klaar zijn keren zij samen met hun publiek huiswaarts. De harde kern vrijwilligers blijft nog heel even hangen terwijl ik rustig mijn jas pak en het Westdampark inloop.