Ongeveer tweeduizend gezinnen uit Woerden leven van een laag inkomen en hierdoor kunnen niet alle kinderen spelen met speelgoed. Gelukkig zijn er vrijwilligers actief die werken bij de Speelgoedbank in Woerden om zo veel mogelijk kinderen toch blij te maken.

Op zaterdag elf januari was de eerste uitgiftedag van het jaar, op iedere tweede zaterdag van de maand, kunnen de kinderen met hun ouders zich melden bij de ingang van Stichting ’t Oude Landt seniorenhuisvesting. ‘De Speelgoedbank heeft geen eigen locatie, dat is de reden dat wij gebruik mogen maken van een deel van het seniorencomplex,’ vertelde Wilma van Laar (vrijwilligster). Voordat de ouders met de kinderen zouden komen, moesten de kasten met speelgoed uit de kelder gehaald en naar de aula gebracht worden. Terwijl de senioren in de aula aan het ontbijten waren, werd een deel van de aula omgebouwd tot een Speelgoedbank. En toen was het zo ver, om negen uur ’s ochtends opende de vrijwilligers de deuren van het seniorencomplex. Er stond een hele lange rij buiten en aan de gezichten van de vrijwilligers was te zien dat zij deze drukte niet hadden verwacht. ‘Meestal is het het drukst wanneer wij net opengaan, maar dat het zo druk zou worden had ik niet zien aankomen’, vertelde Wilma van Laar.

De ouders en kinderen die als eerst in de rij stonden te wachten, mochten hun stempelkaart inleveren en met twee kinderen naar binnen lopen. Wanneer het gezin uit meerdere kinderen bestond, mochten zij in twee delen naar binnen om zo de drukte bij het speelgoed te voorkomen. Duidelijk was te zien dat de kinderen het erg leuk vonden dat ze er weer waren, ze wisten niet waar ze moesten kijken. Tegelijkertijd genoten de senioren van het ontbijt en van de kinderen die dolblij speelgoed, knuffels en boeken aan het uitkiezen waren. Ook was het duidelijk te zien dat de kinderen die er kwamen vooral naar het ‘’echte’’ speelgoed keken zoals auto’s en barbies en minder naar puzzels en bordspellen. ‘De kinderen die hier komen zijn voornamelijk buitenlandse kinderen en zij spelen thuis geen bordspellen of met puzzels, dat is de reden dat wij veel bordspellen en puzzels overhouden. Ook krijgen wij veel speelgoed binnen van Dionne Slagter, zij is ook wel bekend als Onnedi van haar Youtube kanaal, haar speelgoed is erg gewild bij de kinderen’, vertelde Wilma van Laar.

Naast de kinderen die één keer in het kwartaal langs mogen komen om speelgoed uit te kiezen, was er ook een jongetje die binnenkort jarig was en daarom één extra speelgoed mocht uitkiezen. Het jongetje van ongeveer 6 jaar oud was samen met zijn oudere zus gekomen. Ze keken samen in de verjaardagkast. De verjaardagkast is speciaal voor kinderen die binnenkort jarig zijn of jarig zijn geweest, de verjaardagkast kun je goed herkennen aan de vlaggetjes die om de kast hangen.
In de verjaardagkast zag het jongetje een stoere auto met een bijbehorende afstandsbediening liggen. Zijn zus vroeg of hij nog even verder wilde kijken maar hij schudde zijn hoofd en was direct verkocht. Samen met zijn oudere zus liep hij naar de uitgang om zijn strippekaart te laten afstempelen. Nadat de strippekaart werd afgestempeld liep hij dolgelukkig naar buiten.

Het is erg mooi dat vrijwilligers met een beetje hulp van anderen, zoals Dionne Slagter veel kinderen blij kunnen maken. Dat is de reden dat ik heb besloten om ook af en toe mee te helpen bij de Speelgoedbank.