WOERDEN – De eerste editie van NachtSessies vond gister plaats in de Petruskerk in Woerden. Het evenement is georganiseerd door stichting Kult Kompagnie. Tijdens de muziekavond traden Okke Punt en Wild Kindness op.

Bij binnenkomst in de Petruskerk wordt je verwelkomt door een smalle stenen draaitrap van zo’n zestig treden die je naar de bestemming van het evenement brengt.  Beneden aan de trap staat een bord met ‘betreden op eigen risico’. Wanneer het einde van de trap bereikt is, is daar de zaal van ongeveer acht bij acht meter met roze verlichting. Er is plaats voor veertig bezoekers, er zijn zowel jonge als oude mensen.

Wanneer de zitplaats is gevonden, lopen daar jongens om thee en koffie aan te bieden. Het is 2°C in de kerk en je ziet de dampwolkjes als de mensen uitademen. Na het rondje koffie en thee en het rondje koekjes, wordt er dan ook gevraagd of de gasten dekentjes willen tegen de kou. Er worden veel dekentjes uitgedeeld. Ook jassen, sjaals en handschoenen blijven aan.

Om acht uur precies begint de kerkklok te luiden. De bezoekers kijken verbaast op. Het geluid van de kerkklokken blijft tien minuten lang doorgaan, tot tien over acht. Dan gaat de muziekavond écht beginnen. Het wordt stil in de geïmproviseerde zaal.

NachtSessies wordt ingeleid door Mark van Leeuwen, hij is de organisator van het evenement. Mark legt uit dat het idee bij Gluren bij de Buren vandaan komt, dit wordt ook georganiseerd door Kult Kompagnie. “Het is een concept zonder gepraat en telefoons, gewoon pure muziek”, aldus Mark.

De eer is aan Wild Kindness om als eerste te spelen op de eerste editie. De zanger en zangeres heten Melle en Amber. Wanneer het duo begint met spelen wordt de hele zaal stil. Melle bespeelt een akoestische gitaar en Amber een elektrische, beide zingen ze hierbij met ogen dicht. De twee spelen zowel covers als eigen geschreven nummers.

“Af en toe mag ik ook zingen”, zegt Melle. Het volgende nummer dat gespeeld gaat worden is ‘Should Have Known Better’ van Sufjan Stevens.  Met een brok in zijn keel legt Melle uit dat het nummer gaat over het leven van Sufjan en dat hij eindelijk besloot om te gaan met de ellende die hij heeft meegemaakt nadat zijn moeder overleed aan kanker. “Dat zijn mijn favoriete nummers”, aldus Melle.  Terwijl Melle het melancholische nummer zingt, beginnen de kerkklokken weer te luiden bij de tekst ‘be my rest, be my fantasy’. Zijn krachtige stem komt over het harde geluid van de bellen heen.

Amber, de zangeres van Wild Kindness heeft in de zingende bediening gewerkt. Het is niet zo dat je zingend ‘hier is je biertje’ zegt, grapt amber. Als je geserveerd hebt, zing je daarna een liedje achter de piano. Op een dag zag Amber daar een man zonder broek, daar gaat het volgende Nederlandstalige nummer over. Het is enigszins komisch, maar ook verdrietig. In het liedje vraagt Amber zich af of de oude, koude en dikke man zonder broek, zoals ze hem noemt in de tekst, zich eenzaam voelt als hij alleen het feest verlaat.

Als Wild Kindness hun laatste nummer heeft gezongen, wordt er omgebouwd voor de volgende artiest: Okke Punt. Okke is bekend van De Beste Singer Songwriter van Nederland. Ook Okke begint met “och wat is het koud”. Zijn onvoorbereide repertoire, zegt hij zelf, bestaat uit eigen geschreven nummers en covers.

Na het zingen van een aantal liedjes grapt hij: “Wat zijn jullie lief, het is koud maar tegelijkertijd heel warm”. Hij vraagt Yori Swart op het podium, het volgende nummer is een duet. “Ik zet haar even voor het blok, ze is verkouden, maar ik weet dat ze toch wel meezingt”, zegt Okke.  Aan het einde van het nummer kust hij haar en zegt daarna: “ het is zo irritant, dan doe je zo je best en dan komt Yori”.

Vlak voordat Okke begint aan zijn laatste nummer ‘Life Ain’t Easy’, bedankt hij het publiek voor het luisteren. Na het zingen geeft hij het woord nog eens aan Mark van Leeuwen, hij vond het fantastisch. Hij vraagt het publiek vriendelijk of ze een geldbedrag in de gitaar willen leggen, voor de eigenlijk gratis muziekavond. Dan beginnen de kerkklokken weer met luiden, het is tien uur, het einde van de eerste NachtSessies.